2024. április 24., szerda
KISHEGYES, BÁCSFEKETEHEGY

Stagnál az elsősök száma

Kishegyesen és Bácsfeketehegyen hasonlóan alakult a beiratkozó elsősök száma, mint a korábbi években – Interfonos beléptetőrendszert kap a bácsfeketehegyi iskola

Kishegyes községben megtörtént az elsősök iratkozása az általános iskolákba. Bácsfeketehegyen a Nikola Đurković Általános Iskolában a kisdiákok száma úgy alakult, mint a korábbi években – mondta el Kanyó István iskolaigazgató.

– Bejelentkeztek a gyerekek az első osztályba. Összesen 18-an jelentkeztek magyar tannyelvű osztályba, és 15-en a szerb tannyelvűbe. Ez azt jelenti, hogy 2021/22-es iskolaévben egy magyar és egy szerb osztály lesz. A jövendőbeli elsősök már kitöltötték a tesztet a pszichológusnál, hátravan még az orvosi vizsga. Az idei évben online történik az iratkozás, és az orvos is az online felületen fog visszajelezni, hogy minden rendben van a gyerekkel, és utána történik meg csak a hivatalos beiratkozás. A mostani elsősök száma azon a szinten van, mint az elmúlt 10 évben volt. Egyedül a tavalyi év volt kiugró, amikor 26 gyerek iratkozott magyar tannyelvű osztályba. Néhány gyereket az inkluzív oktatásba soroltak, ezért megkaptuk a jogot, hogy két osztályt nyissunk – számolt be Kanyó, majd arról is szólt, hogy az iskola egy kisebb fejlesztést tervez. Sikeresen pályáztak a Magyar Nemzeti Tanácsnál egy interfonos beléptetőrendszer fölszerelésére. Az új beléptetőrendszer azt jelenti, hogy a tanítás ideje alatt senki sem tud belépni az iskolába, csak ha csenget. A tanárok viszont kártyával beléphetnek. Ez az új beléptetőrendszer az iskola és a diákok biztonságát szolgálja – mondta el az igazgató, majd végezetül azt is megemlítette, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél az informatikai tantermük felújítására pályáztak, most várják az eredményt.

A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskolában is hasonlóan alakult az iratkozók száma, mint a korábbi években – mondta el Fülöp Valentin iskolaigazgató.
– A következő iskolaévben a kishegyesi iskolába 33 elsős várható magyar tannyelven, és 6 elsős szerb tannyelven, vagyis összesen 40 új kisdiákunk lesz. E létszámmal két osztályt indítunk magyar nyelven, és egyet szerben. A tavalyi évhez képest növekedést mutat az elsősök száma, viszont az azt megelőző évek viszonylatában stagnál. Általában 40 körül van az elsősök száma, a tavalyi évben volt nagyon alacsony, összesen volt 30 gyermek szerb és magyar tannyelven – mondta el az igazgató, majd arról is szólt, hogy nincs tanárhiány a kishegyesi általános iskolában.