2024. április 24., szerda

Anyanyelvünk értékeinek megőrzése

Megtartották a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny döntőjét

Simonyi Zsigmond-éremmel, illetve a Magyar Nyelvtudományi Társaság Arany Oklevelével ismerték el a vajdasági pedagógusok áldozatos munkáját. A Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny döntője kapcsán került sor a díjak kihirdetésére. A versenyt a Magyar Nyelvtudományi Társaság és a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kara szervezi a határon túli szervezők szakmai támogatásával. A megmérettetés célja az anyanyelv értékeinek megőrzése, az anyanyelv iránti szeretet erősítése, a tehetséggondozás, a helyesírási készség fejlesztése. A járványhelyzetre való tekintettel az ünnepélyes díjkiosztóra online került sor, a verseny döntőjének megnyitása előtt.

A 24. Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny döntőjét drCzine Ágnes, a Károli Gáspár Református Egyetem rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettese nyitotta meg.

  A vetélkedés célja változatlanul anyanyelvünk értékeinek megőrzése, az anyanyelv iránti szeretet megerősítése és a tehetséggondozás. A mindennapi élethez szükséges a helyesírás fejlesztése, a helyesírási ismeretek bővítése, valamint a digitális írástudás fejlesztése. A helyesírási verseny fontos nemzeti ügy is, melyben összeköt bennünket az anyanyelv szeretete és a tudásvágy. Azon leszünk, hogy anyanyelvünk ápolásának ezen szép hagyományát megőrizzük és magas színvonalon műveljük – mondta a rektorhelyettes, aki külön megköszönte a Magyar Nyelvtudományi Társaság és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatását. A zsűritagoknak, az oktatóknak és a diákoknak sikeres megmérettetést kívánt.

Papp Ferenc professzor, a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karának dékánja is szól a résztvevőkhöz. Beszédében kiemelte, a verseny keretein belül megtapasztalható az anyanyelv összekötő ereje.

A Magyar Nyelvtudományi Társaság nevében dr. Kiss Jenő elnök köszöntötte a résztvevőket.

–     Az ilyen típusú versenyek bizonyítják, hogy az anyanyelvvel való tudatos törődés több évszázados hagyományának napjainkban is van létjogosultsága. Meggyőződésem, hogy ez egy olyan verseny, amelyen valójában mindenki győztes, hiszen mindenki tudása gyarapodik – emelte ki az elnök úr.

A verseny megkezdése előtt oklevéllel jutalmazták azokat a tanárokat, akik többször elhozták diákjaikat. Rice Gizella mellett a vajdaságiak közül Józsa Zsuzsannát, az óbecsei Samu Mihály Általános Iskola magyartanárát.

A Magyar Nyelvtudományi Társaság minden évben Simonyi Zsigmond-éremmel tünteti ki a verseny kiemelkedő szakmai munkát végző, és legeredményesebb felkészítő tanárait. Ebben az évben a kitüntetést Kormányos Katona Gyöngyi, a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola magyartanára kapta.

Az idei verseny döntőjén 8 vajdasági diák szerepel, Balázs Adél és Mészáros Emese az óbecsei Samu Mihály Általános Iskola tanulója, Bővíz Zsóka, Berec Anett és Szabó Némedi Eszter a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolából, Tóth Balázs a nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskola tanulója, Katona Noémi, a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola tanulója és Csanádi Petra, a magyarkanizsai J.J. Zmaj Általános Iskola tanulója.