2021. június 21., hétfő

Médiaházakat rombolt le az izraeli légicsapás – VIDEÓ

Az AP amerikai hírügynökségnek és a katari al-Dzsazíra tévének otthont adó épületet rombolt le egy izraeli légicsapás a Gázai övezetben. A szombat délutáni művelet előtt egy órával az izraeli hadsereg figyelmeztetést adott ki, hogy ürítsék ki az épületet.

Az al-Dzsazíra élőben közvetítette, ahogy az épület összeomlott. „Ezt a csatornát nem fogják elhallgattatni, ezt most garantálhatjuk" – kommentálta az eseményeket a hírtelevízió újságírója.

Az Associated Press hírügynökség elnöke közleményében azt írta: „Sokkol és elborzaszt bennünket, hogy az izraeli katonaság megcélzott és elpusztított egy épületet, amely otthont adott az AP irodájának, és más hírügynökségeknek Gázában. Alig kerültük el, hogy emberek haljanak meg. Egytucat AP-újságíró és külsős munkatárs volt az épületben, szerencsére időben evakuálni tudtuk őket."

Jen Psaki, a washingtoni Fehér Ház szóvivője a Twitteren azt írta, hogy az eset után az Egyesült Államok arra kérte Izraelt, garantálja az újságírók biztonságát és a média független működését.

Hétfő óta ez volt az ötödik toronyház, amelyet az izraeli légierő lerombolt.

Az izraeli hadsereg a Twitteren azt közölte, hogy a toronyházban a médiairodák mögött a Hamász terrorszervezet rejtőzött, és a sajtóirodákat emberi pajzsként használták fel.

A toronyház megsemmisülése után a Hamász egy szóvivője jelezte, meg fogják torolni a légi csapást, és Tel-Aviv úgy készüljön, hogy ,,a Föld is beleremeg majd" a palesztinok válaszába.