2021. június 25., péntek

A világ az izraeli-palesztin konfliktus beszüntetését sürgeti

Eredménytelenül ért véget a Biztonsági Tanács rendkívüli ülése a Közel-Keletről

Eredménytelenül ért véget az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai rendkívüli ülése, amelynek témája a közel-keleti konfliktus újbóli fellángolása volt.

A zárt ajtók mögötti tanácskozást Tunézia, Norvégia és Kína kérésére hívták össze.
Diplomáciai források szerint az Egyesült Államok ellenállása miatt nem sikerült nyilatkozatot elfogadni az ügyben. Washington Izrael támogatója.
Egy névtelenséget kérő diplomata elmondta: az Egyesült Államok úgy véli, hogy a Biztonsági Tanács már azzal jelzi aggodalmát, ha ülésezik, és nincs szükség többre.
Úgy tűnik, hogy Washington szerint a testület nyilatkozata nem segítené elő a feszültség csökkenését - tette hozzá egy másik anonim forrás.
Értesülések szerint a Biztonsági Tanács 15 tagjának többsége kedvezően viszonyult egy közös nyilatkozat megfogalmazásához.
Washington már hétfőn, az első rendkívüli ülés során is visszautasított egy nyilatkozat-tervezetet, amelyet Tunézia, Norvégia és Kína terjesztett elő. A dokumentumban arra kérték az izraeli-palesztin konfliktus érintett feleit, hogy tartózkodjanak mindennemű provokációtól.

Kína meggyőződése, hogy lépéseket kell tenni az úgynevezett kétállami megoldás (vagyis az Izrael mellett létrehozandó palesztin állam) megteremtésére – hangsúlyozta a tisztségviselő.
A pekingi kormány egyúttal elítélte a civilek elleni erőszakot, és önmérsékletre intette a feleket.

Eközben Antony Blinken amerikai külügyminiszter Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel egyeztetett telefonon – közölte a washingtoni külügyminisztérium.
Blinken aggályát fejezte ki az Izraelre zúduló rakéták miatt, miközben a feszültség csökkentésére szólította fel a feleket. Azt mondta Netanjahunak: mind a palesztinoknak, mind az izraelieknek szükségük van arra, hogy biztonságban élhessenek, és egyenlő mértékben élvezhessék a szabadság, a biztonság, a jólét és a demokrácia áldásait.

A Hamász palesztin iszlamista szervezet és Izrael közötti konfliktus csillapítását szorgalmazta a török elnökkel tartott telefonbeszélgetésben Vlagyimir Putyin orosz államfő, míg Recep Tayyip Erdogan a zsidó állam megleckéztetését sürgette.

Putyin és Erdogan egyaránt mély aggodalmát fejezte ki a folytatódó harcok, a halottak és a sebesültek számának növekedése miatt – közölte az orosz elnöki hivatal.
Megemlítette, hogy Vlagyimir Putyin jó viszonyt ápol egyaránt Benjámin Netanjahu izraeli ügyvezető miniszterelnökkel, a palesztin vezetőkkel és a török elnökkel is.

A török elnöki hivatal Erdogan offenzívabb álláspontját ismertette, aki a telefonbeszélgetés során hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek határozott és elrettentő leckét kell adnia Izraelnek, és elítélte a jeruzsálemi „Al-Aksza mecset és a palesztinok elleni agressziót".
A török elnök, aki a palesztin ügy védelmezője, hangsúlyozta, hogy meg kellene fontolni egy nemzetközi véderőnek a konfliktusos térségbe vezénylését a polgári lakosság védelmére.
  
Az Európai Uniót aggasztja a kiéleződött izraeli-palesztin konfliktus, a civil áldozatok elkerülése érdekében a feszültség azonnali enyhítésére van szükség – írta Charles Michel szerdán Twitter-üzenetben Reuven Rivlin izraeli elnökkel folytatott telefonbeszélgetését követően.

Az unió külszolgálatának szóvivője felhívta a figyelmet, hogy mindkét fél részéről elfogadhatatlan és nemzetközi jogot sértő, a civilek lakta területek támadása. Kiemelete, hogy az unió minden diplomáciai eszközével az izraeli-palesztin konfliktusnak az 1967-es határokon nyugvó, két állam elvén alapuló megoldását támogatja.

Josep Borrell, az unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője is az erőszak azonnali beszüntetésére szólított fel mindkét fél részéről. Mint írta, az EU mélységesen aggódik a civil áldozatok számának növekedése miatt.
Hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy a Hámász és más iszlamista szervezetek, izraeli civilek lakta területeket sújt rakétatámadásokkal. Felhívta az izraeli erők figyelmét, hogy a támadásokra adott válasznak maximálisan visszafogottnak és arányosnak kell lennie. Elismerte azonban, hogy Izraelnek jogában áll megvédenie a lakoságát.

Izrael és a gázai iszlamista szervezetek között hétfő este kezdődött rakétaháború, miután vasárnap Jeruzsálemben összecsaptak egymással a palesztinok és izraeli biztonsági erők az iszlám harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél.

A konfliktusban eddig 43 személy (köztük 13 gyermek és három nő) vesztette életét a palesztin oldalon, öt – köztük egy gyerek – pedig az izraeli oldalon.