2021. május 15., szombat
RÁFORDÍTÁSOK

Hibrid munkavégzés és a falvak reneszánsza

Az otthoni munkavégzés terjedésének jelentős gyorsulását eredményezte a járványhelyzet. Valószínűleg, hogy lesznek olyan feladatok, melyeket soha nem lehet otthonról elvégezni, de az automata gépsorok, távvezérlésű robotok fejlesztése és elterjedése szinte ágazatban forradalmasítja a munkavégzést.

Már ma is valóság, hogy ha elérhető a gyors internet, akár egy eldugott kis vajdasági településről is be lehet dolgozni londoni, ausztrál vagy kínai cégnek úgy, hogy az illetőnek nem kell elhagyni lakóhelyét. Az ingázás vagy az esetleges külföldre költözés, az ottani lakásbérlés járulékos költségeit meg lehet így spórolni, arról nem is beszélve, hogy környezetvédelmi szempontból is mennyire előnyös, ha emberek tömegei nem ingáznak nap mint nap. Ugyanakkor ez a hazai informatikai szektor számára olyan szempontból is kihívást jelent, egészen biztosan már a közeljövőben, hogy a külföldi menő cégek a legjobbakat valószínűleg igyekeznek „levadászni”, hogy innen, de nekik dolgozzanak. A napokban is aktuális a téma, amikor az ilyen munkavállalás adózási és egyéb vetületei kerülnek napirendre.

Sokan azonban úgy vélik, hogy a vállalatok közösségi tőkéje felbecsülhetetlen értékű. Ezt azonban sokan nem tudják elképzelni a személyes kontaktusok nélkül. Egyre inkább terjed viszont az úgynevezett hibrid munkavégzés, amikor időnként ugyan megjelennek a munkatársak az „eredeti” munkahelyükön, de bizonyos feladatokat otthonról látnak el. Online, illetve a közösségi térben nehezebben megvalósítható, hogy a munkatársak érdemileg megvitassák a problémákat, innovatív ötleteket cseréljenek egymással, kialakítsák a közös értékeiket, személyes jelenléttel motiválják egymást az eredményesebb munkavégzésre.

A HIBRID MUNKAVÉGZÉS BUKTATÓI

A sajnos még mindig fennálló világjárvány idején home office-ba kényszerültek sokan. Ennek köszönhetően számos tapasztalattal lettek gazdagabbak mind a munkáltatók, mind a munkavállalók. Mint mindennek, ennek is van előnye és hátránya. A járvány lecsengésével pedig egyre több cégnél merül majd fel a kérdés, hogy a továbbiakban maradjon-e a home office ideiglenesen vagy véglegesen, illetve részlegesen vagy teljes egészében vissza kell térni a hagyományos módszerekhez. Az otthoni munkavégzésnek is vannak hátrányai.

A dolgozót terhelik az olyan költségek mint a fűtés, áram, internet, melyeket így egész nap használ az illető. Ilyenkor általában az ő felelőssége az is, hogy mindig működjön az internetszolgáltatás, ne akadályozza a határidőre történő teljesítést annak esetleges leállása. A megfelelő technikai eszközök rendelkezésre állása esetén a munkáltató viszont percre pontosan nyomon követheti, hogy mikor és mennyi időt tölt a gép előtt a munkavállaló. Különféle applikációk segítségével azt is naplózhatja, hogy pontosan mit csinált a gépen a foglalkoztatott. Ez szinte már egy orwelli világot sejtet. Sajnos sok esetben a munkáltató még mindig fontosabbnak tartja a dolgozó jelenlétét, mint a tényleges teljesítést. Home office-ban is létezik olyan, hogy valaki mímeli a munkát és még igyekvőnek és szorgalmasnak is tartják, miközben a másik esetenként sokszoros hatékonysággal dolgozik, de nem tudja jól elszínészkedni a szorgalmat.

Erősen cégkultúrafüggő, szinte mindig a vezetők intelligenciájától függ, hogy hol húzódik meg a képlékeny határ a ténylegesen szükséges kontroll és a túlzott bizalomhiány között. A vezetők számára nagy kihívás lehet még, hogy nem feltétlenül derül ki idejében egy-egy munkavállaló esetleges elakadása, így pedig nem tudnak neki gyorsan segítséget nyújtani.

A SZUBJEKTÍV TÉNYEZŐKET NEM LEHET KIZÁRNI

Jellembeli, szubjektív különbségek miatt nem mindenki egyformán tud jól teljesíteni otthoni körülmények között. Elsősorban ahhoz, hogy valaki otthoni körülmények között is hatékonyan tudja végezni a munkáját, nagyon jól kell beosztania az idejét. Aki hajlamos elveszni a részletekben, vagy lekötik az otthoni dolgok, rosszabbul teljesíthet. Akik jobban szeretnek társaságban, csapatban dolgozni, egyedül érezhetik magukat. Nincs meg a lehetőség, hogy bizonytalanság esetén az irodában azonnal kérdéseket tehetnek fel, majd gyorsan megvitatható válaszokat is kaphatnak.

Az új, hibrid munkavégzés hosszú távon is növelheti a hatékonyságot, de ehhez szükséges a tudatos tervezés. David Solomon, a Goldman Sachs vezérigazgatója nemrég még arról beszélt, hogy a home office egy „rendellenesség”. Azt látjuk viszont, hogy amit tavaly ideig­lenes kényszermegoldásnak hittek a munkáltatók, már az életünk részévé vált. Már nem számít utópisztikusan merész állításnak, hogy a pandémia világszerte maradandó módon átalakítja a munkavégzést. Működik ez, csak arra kell még rájönni, hogyan motiválhatók a munkatársak személyes találkozók nélkül, illetve hogyan tartható fenn a csapatszellem a virtuális térben. A távmunka elterjedése feltartozhatatlannak tűnik. Végkifejlete az urbanizáció vadhajtásainak visszaszorulása lehet. Sokak számára meg fog szűnni az ingázás a vidéki régiók­ból a városi munkahelyekre. Ennek számos előnye lehet, például ezen a dimenzión keresztül képzelhető el a falvak újjáélesztése is. A nem is olyan távoli jövőben (ha kinyitnak a vendéglátóhelyek) egy vajdasági falusi kiskocsmában együtt sörözhet esténként pl. egy kínai gyáróriás internetes referense egy londoni székhelyű bank informatikusa egy kanadai cég ügyfélszolgálati alkalmazottjával.