2024. március 28., csütörtök

Szerény keretek között vidáman

Zenekar kíséretében locsolták meg a lányokat a Talentum Egyesület férfi tagjai

A több mint egy éve húzódó koronavírus-járvány következtében kialakult általános rosszkedvre fittyet hányva a népzenészek és néptáncosok húsvét hétfőjén dalolva és vidáman indultak locsolkodni.

A szabadkai székhelyű Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület férfi tagjai húsvét hétfőjén hagyományosan meglátogatták az egyesület női tagjait. A fiúk szokás szerint a reggeli órákban keltek útra, és sötétedésig járták azon településeket, ahol a tagság női része él. A járványhelyzet miatt azonban az idén a locsolkodás is szerényebb keretek között valósult meg, és a fiúk csak néhány kolléganőjükhöz tudtak ellátogatni. A koradélutáni órákban Nagyradanovácon találkoztunk a fiúkkal.

A hajdújárási Kovács Kristóf a locsolkodókat kísérő zenekar brácsása két évvel ezelőtt vett részt először a Talentumosok locsolkodásán.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– A helyzet miatt nem tudunk sok helyre ellátogatni, csak itt Szabadka környékén látogatunk meg néhány lányt. A korábbi években rendszeresen előfordult az, hogy több lány egy helyen várt bennünket. Az idén erről nem volt szó, de biztos vagyok benne, hogy ezúttal is lesznek, akik így várnak bennünket – fogalmazott Kovács Kristóf. Beszélgetőpartnerünk emellett azt is elmondta, hogy a Pannon RTV felkérésére körülbelül két héttel ezelőtt is szerveztek egy locsolkodást, ami számukra egy nem mindennapi élmény volt. Az erről készített felvételt vasárnap este láthatták a nézők a Pannon televízió húsvéti műsorában.

A locsolkodás rendhagyó módon történik, ugyanakkor a Talentum Egyesület szakcsoportjainak is alkalmazkodniuk kellett a rendhagyó körülményekhez. Erről Brezovszki Tamara, az egyesület elnöke nyilatkozott lapunknak.

– A megszokottól eltérően megy minden. A járványügyi szigorítások miatt három héttel ezelőtt ismét abba kellett hagynunk a próbákat. A szigorítások feloldódni látszanak, úgyhogy reménykedünk abban, hogy a jövő héttől ismét tudunk találkozni és próbálni. Tavaly teljesen elmaradt a csoportos locsolkodás, idén egy kicsit bátrabbak vagyunk, és egy kisebb csapat, a leglelkesebbek ezúttal útra keltek. A lányok nagyon várják őket. A népzene, néptánc az online térben nem igazán tud működni, ezek a műfajok nem erről szólnak. Tavaly a próbákat megpróbáltuk online formában megtartani, de rájöttünk, hogy csak akkor van sikere és hatása, ha személyesen találkozunk. Ez meg is látszik a találkozásokon, a fiatalok és a gyerekek nagyon hiányolják, és mi is érezzük magunkon ennek az egésznek a terhét – fogalmazott Brezovszki Tamara.