2024. április 19., péntek

Június derekától uniós vakcinaútlevél

Nem lesz kötelező kiváltani, de már június 15-étől használni lehet az új típusú koronavírus elleni beoltottságot igazoló, uniós egészségügyi okmányt, a „zöld útlevelet”, amelyet sokan csak vakcinaútlevélként emlegetnek. Ha valaki nem oltatta be magát és a fertőzést sem kapta el, szintén hozzájuthat az egészségügyi igazoláshoz, amelyben a PCR-tesztjének eredménye szerepel majd.

Az EU a nyáron elérheti az új típusú koronavírus elleni kollektív immunitást, mivel addigra beoltják az ehhez szükséges számú embert a közösség területén gyártott vakcinával. A beoltottak erről hivatalos dokumentumot is kaphatnak, digitális és papír változatban. Az uniós egészségügyi igazolás, az úgynevezett „zöld tanúsítvány”, amelyet a köznyelv vakcinaútlevélként emleget, június 15-étől lesz érvényes a 27 tagállamban.

Amint megbizonyosodunk róla, hogy azok az EU-polgárok, akik szeretnék beoltatni magukat, hozzáférhetnek az oltáshoz, biztosítani kell egy dokumentumot is, amely igazolja mindenki állapotát – jelentette ki az oltási stratégiáért és a belső piacért felelős uniós biztos. Thierry Breton szerint QR-kóddal ellátott igazolás készül, amely tartalmazza a tulajdonos néhány, fontos személyes adatát (nevét, születési dátumát), útlevele számát és azt is, hogy milyen típusú vakcinát kapott, továbbá vannak-e a szervezetében antitestek, és átesett-e már a fertőzésen.

Mindazok, akik nem oltatták be magukat és a fertőzést sem kapták el, szintén kaphatnak egészségügyi igazolást, amelyben a PCR-tesztjük eredménye szerepel majd. A beoltottságot igazoló közös uniós dokumentum nyilvános helyekre és tömegrendezvényekre való belépéshez és persze utazáshoz lehet különösen fontos, ám nem lesz kötelező kiváltani.

Ha valaki az utóbbi megoldást választja, negatív teszttel is helyettesítheti a vakcinaútlevelet. Az Európai Bizottság már hozzálátott a gyorstesztek előállításának felgyorsításához és a gyártási kapacitások bővítését is kezdeményezte.

Breton szerint a vakcinák gyártására biztosított az az uniós kapacitás, amelynek segítségével már március végéig előállítható és leszállítható a tagországoknak ígért 360 millió dózis, július végéig pedig további 420 millió. Ezekről a mennyiségekről azt mondta, elegendőek a kollektív immunitás biztosítására, ami nyár közepére érhető el a közösség területén.

Az a cél, hogy ismét kockázatmentesen éljünk és nyitni tudjunk. Az oltási kampányt ezért fel kell gyorsítani, ám ez a tagállamok feladata. Nekik kell a 420 millió vakcinaadagot a következő bő három hónapban felhasználniuk. Ez az ára annak, hogy legyen az idén turistaszezon – hangsúlyozta.

Stephen Reicher szociálpszichológus a BBC-nek viszont – nemzetközi tapasztalatokra hivatkozva – kontraproduktívnak nevezte az oltási papírt, amelynek bevezetési lehetőségét az EU-ból az idén kilépett Nagy-Britanniában is vizsgálja a kormány. London azt szeretné, ha a járvány miatt a szigetországban érvényes jelenlegi szigorítások és korlátozások feloldása után a vendégek csak oltási igazolással léphetnének be a szórakozóhelyekre és a vendéglőkbe. Ellenérvként Reicher megemlítette, hogy az ilyen „útleveleket” sokan az állami ellenőrzés és diszkrimináció egyik rafinált eszközének tartják.