2024. április 24., szerda

Kisić Tepavčević: A vírus szabadtéren is terjed

Darija Kisić Tepavčević epidemiológus és a válságstáb tagja elmondta, hogy a szerbiai, újonnan megfertőzöttek száma stagnál, azonban még mindig magas. Figyelmeztet, hogy a jó idő közeledtével egyre többet vagyunk a szabadban, és ez is magában hordozza a kockázatot a fertőzés átadására. Az epidemiológus továbbra is a vakcinációra buzdítja a polgárokat, hozzátéve, hogy az oltás magában nem képes csodákra, ha nem tisztelik az előírásokat.

A jövő heti lazításokra reagálva Kisić elmondta, hogy minden aktivitást végezhetünk, ha emellett felelősségteljesen viselkedünk és betartjuk az előírt szabályokat.

Amennyiben a napirendi pontok között ott lesz a vendéglátóhelyek újranyitása, Kisić elmondta, hogy a válságstáb mindig a legmegfelelőbb döntést igyekszik meghozni az adott pillanatban, azonban az egészség minden előtt áll.

Arra kéri a polgárok, hogy legyenek türelmesek még egy kicsit, hiszen így megállíthatjuk a vírust. Erre lehetőségünk van, hiszen már elérhetőek a vakcinák.

Kisić reagált arra az ajánlatra, miszerint lazítsanak a korlátozásokon azok számára, akik már mindkét dózist megkapták valamelyik vakcinából. Hozzátette, hogy ahhoz, hogy ilyen szabályokat bevezethessenek, és elkerüljék a kiközösítést, az kell, hogy a vakcina mindenki számára elérhető legyen.

– Amennyiben valaki elutasítja az oltást annak ellenére, hogy megkaphatná, akkor lehetőség van arra, hogy meghozzuk ezeket a korlátozásokat. Pl. Izraelt nézve lehetséges, de majd meglátjuk, hogy mi történik a világban. Most nem kell arról gondolkodnunk, hogy bárhova is elmenjünk, hanem, hogy megállítsuk a vírus megsokszorozódását – ajánlotta Kisić.

Figyelmeztet, hogy a fiatalok könnyen behozhatják a családba a betegséget, és sokszor beszélhetünk tünetmentes esetekről, ezért nincsenek tudatában annak, hogy sokszor halálos vírust terjesztenek.