2024. március 29., péntek

Húsz mentőautó húsz intézménynek

Az EU a járvány kezdete óta több millió euróval támogatta Szerbiát

Az Európai Unió támogatási programjának és az Egyesült Nemzetek Projekt Szolgáltatási Irodája (UNOPS) hozzájárulásának köszönhetően mintegy húsz szerbiai egészségügyi intézmény vehetett át összesen 20 mentőautót.
Egy-egy mentőautót kapott a Ćuprijai Közkórház, a Gornji Milanovac-i, a kraljevói, a kruševaci, a leskovaci, a galambóci (Golubac) egészségház, valamint a Bori Közkórház. Jutott egy-egy mentőautó a knjaževaci, a piroti, a krupanji, žagubicai egészségház, a belgrádi mentőállomás részére, valamint a Novi Pazar-i Közkórház, a Szent Száva Szakkórház, a Smederevska Palanka-i, továbbá a Loznicai Közkórház, a Bežanijska kosa Klinikai-kórházi Központ, a bujanovaci, a medveđai és jagodinai egészségház részére.
A járműveket Belgrádban a Szerbia Palota előtt kézbesítette Aleksandar Vučić államfő. Felszólalásában köszönetet mondott az EU-nak a támogatásért. Elmondta azt is, a legkorszerűbben felszerelt járművek összértéke 800 ezer euró. Az efféle támogatásra az egészségügyi intézményeknek nagy szükségük van, hiszen a mentőautók átlagéletkora meghaladja a 10 évet, több helyen pedig még mindig 25 éves járműveket használnak.
Az államfő kiemelte, hogy a mentőautók mellett Szerbia az EU-nak köszönhetően számos olyan berendezést és eszközt kapott, melyet a járvány idején a mindennapi gyógykezelésben használnak. Az EU és az UNOPS a járvány kezdete óta eddig 8,2 millió eurós támogatást nyújtott az országnak és további 900 ezer eurós támogatásra van kilátás, mondta Vučić.
Hozzátette, az EU a szolidaritásáról tett tanúbizonyságot, és ezt bizonyította Szerbia is. Az országnak ugyanakkor még nagyon sok tennivalója van az EU-tagság felé vezető úton, többek között a Belgrád–Pristina párbeszéd lefolytatása és a szükséges reformok végrehajtása. Elmondta ugyanakkor, hogy a járvánnyal még mindig küzdenünk kell, hiszen nem lankad, mind erősebb és veszélyesebb. A betegséget csak az oltással lehet megállítani.
Sem Fabrizi, az EU szerbiai delegációjának vezetője rámutatott, hogy a szóban forgó támogatás az EU Szerbia iránti szolidaritását jelképezi. A 20 korszerű, gyors és jól felszerelt járművet Szerbia területén ott tudják majd bevetni, ahol szükség mutatkozik rá.
Fabrizi elmondta, tavaly novemberben Jadranka Joksimović eurointegrációs miniszter és Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter jelenlétében már átadtak 12 mentőautót, vagyis a járvány óta folyamatosan támogatják Szerbiát. A járvány kezdetén egészségügyi felszerelésekkel segítették az országot, majd múlt év júliusától 200 orvos és egészségügyi technikus foglalkoztatásának támogatásával is hozzájárultak az ország ellátási kapacitásának bővítéséhez. A továbbiakban az Európa Bizottság döntése alapján a szerbiai költségvetést további 12 millió euróval szándékozzák dotálni a szolidaritási alapon keresztül.
Fabrizi is rámutatott az oltás szükségességére. Elmondása szerint az EU területén a folyamat nehézkesen halad, de reményét fejezte ki, hogy hamarosan felgyorsul.