2024. március 19., kedd

Citeraoktatás minden korosztály számára

Nyílt próbát tartottak a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben

A szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben hamarosan újraindul a citeraoktatás. Az érdeklődők pénteken délután nyilvános próbán vehettek részt az egyesület székházában. A gyermekeket Torok Orsolya vezette be a citerázás rejtelmeibe. A diákok egy rövid ismertetőt hallhattak a hangszerről, annak történetéről, fajtáiról, használatáról. Később ki is próbálhatták a citerát.

– Először a citerák fajtáiról meséltem a gyerekeknek. Elmondtam nekik, hogy melyik milyen felépítésű, majd játékos feladványokkal próbáltam közelebb hozni hozzájuk a hangszert. Ezután átmentünk a próbaterembe, ahol a gyerekek kipróbálhatták a prím-, a basszus- és a tenorciterákat. Ennek köszönhetően eldönthették, hogy melyik fajta tetszik nekik a legjobban, és melyiken szeretnének játszani a jövőben. Megmutattam a diákoknak, hogy miként kell használni az érintőt, hogyan kell lefogni a húrokat, hogyan lehet cifrázni a dallamokat. Láttam rajtuk, hogy jól érezték magukat, és örültek neki, hogy meg tudták szólaltatni hangszert. Egy kicsit humorosabban próbáltam előadni az egészet. Főleg ötödik osztályosok jöttek el a nyílt próbára. Elmondták, hogy nagyon tetszett nekik a hangszer, és szívesen jönnének a citeraoktatásra – tudtuk meg Torok Orsolyától.

Mint hozzátette, márciusban toborozni fogják a citeracsoport tagjait. A tervek szerint kéthetente, péntekenként tartanának élő próbákat, és emellett minden második héten online oktatásra is lenne. Március 19-én délután tartják a következő próbát a szabadkai Lányi Ernő IME székházában, a József Attila utca 32.-ben. A szervezők minden korosztályt szeretettel várnak. Érdeklődni és jelentkezni Torok Orsolya csoportvezetőnél a 061/14-04-111-es telefonszámon lehet.