2021. április 22., csütörtök

Újabb halálos áldozata van a mianmari megmozdulásoknak

Újabb halálos áldozata van a mianmari tüntetéseknek: a biztonsági erők lelőttek egy férfit az ország északi részén található Mandalajban pénteken.

Az áldozatot a nyakán érte találtat – mondta el egy helyi újságíró.

Más településeken is folytatódtak a katonai hatalomátvétel elleni tiltakozások, a biztonsági erők könnygázt és gumilövedéket vetettek be a tüntetők ellen.

Az ország legnépesebb városában, Rangunban újra heves tiltakozásokra került sor: a demonstrálók barikádokat építettek a rendőrség távoltartására. A biztonsági erők ennek ellenére feloszlatták a tömeget, és sokakat őrizetbe vettek.

Eddig a szerdai volt a legvéresebb nap a február 1-jei katonai hatalomátvételt követő megmozdulások történetében, amikor az ENSZ adatai szerint a hatóságok legalább 38 emberrel végeztek. A rendőrök brutális fellépése világszerte nagy felháborodást váltott ki. A mianmari helyzet pénteken újra az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerül.

Az országban pénteken sok helyen áramkimaradások voltak, amelyek oka egyelőre tisztázatlan.

Eközben a YouTube videómegosztó portál törölt öt, a mianmari hadsereghez köthető csatornát, mert megsértették a közösségi irányelveket és a szolgáltatási feltételeket.

A vállalat közleményében azt írta: figyelemmel követi a helyzetet, hogy felderítse a szabályokat sértő tartalmakat. A YouTube hozzátette: körülbelül 20 csatornát és 160 videót törölt az elmúlt hónapokban, mert megsértették a gyűlöletbeszédre, a félretájékoztatásra és az erőszakos tartalmakra vonatkozó korlátozásokat. A videómegosztó decemberben 34 csatornát szüntetett meg, amelyek összehangolt befolyásolási kampányt folytattak. A törölt tartalmak a mianmari választásokkal, regionális konfliktusokkal, valamint az Egyesült Államokkal, Kínával és Malajziával foglalkoztak.

Korábban a Facebook és az Instagram is bejelentette, hogy zárolta a hadsereghez kötődő oldalakat felületein.

Mianmarban egy hónapja szabadultak el az indulatok azt követően, hogy a hadsereg február 1-jén magához ragadta a hatalmat, és őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, a belpolitikai tevékenységéért Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, valamint pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét. A katonaság azt állítja, hogy a tavaly novemberi választáson az NLD csalással nyert.

A hadsereg puccsa megakasztotta a hozzávetőleg 50 éves katonai uralmat követő demokratikus reformokat. Eddig százezrek vonultak utcára a hatalomátvétel ellen tiltakozva. A nyugati országok közül több korlátozott szankciókat vezetett be a katonai rezsim ellen.

A puccs óta legalább ötven halálos áldozata volt a rendvédelmi erők és tüntetők összecsapásainak.