2022. május 29., vasárnap

A hetedik te magad vagy!

Szili Katalin: Politikai bohózat az Európai Bizottság Minority SafePacket elutasító döntése

A határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott szerint politikai bohózat, hogy az Európai Bizottság (EB) nem irányoz elő jogi aktusokat a Minority SafePack elnevezésű, európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatban.
Szili Katalin az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottságának csütörtöki ülésén beszélt erről, emlékeztetve: az EB ezzel figyelmen kívül hagyta a polgárok akaratát, az uniós bíróság és az Európai Parlament (EP) döntését is. Az EP múlt év decemberében nagy többséggel szavazta meg a kezdeményezés támogatására irányuló állásfoglalást. Az Európai Bizottság január közepén azonban közölte, nem irányoz elő jogi aktusokat a kezdeményezéssel kapcsolatban. A miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: az EU minden hetedik polgára nemzeti kisebbséghez tartozik, ami Spanyolország lélekszámával megegyező közösséget jelent. „Ez olyan, mintha az Unió egy államával egyszerűen nem foglalkozna" – hangoztatta Szili Katalin, majd úgy fogalmazott: a Minority SafePack „kis lépés lett volna az EU-nak, de nagy lépés lett volna az őshonos kisebbségeknek".
Ha ez a kérdés az EB érvelése szerint nem tartozik a hatáskörükbe, akkor az afrikai származású emberek alapvető jogai miért tartoznak? – tette fel a kérdést Szili Katalin, akinek az álláspontja szerint az EB és az EU bürokráciája gyakorlatilag mazsolázik a kisebbségi kérdésekben, és politikai ügyet kreál belőlük.
„A gazdasági kohézión túl vannak más ügyek is" – mutatott rá.
A miniszterelnöki megbízott szerint Magyarországnak az EU Tanácsának közelgő soros elnökeként ezt a kérdést napirenden kell tartania, majd jelezte azt is, hogy a kisebbségi nyelvek 25 éves európai chartája megújításra érett.
Szili Katalin beszámolt arról is, hogy az eddigi 75 európai polgári kezdeményezésből 70 esetében nem gyűltek össze a szükséges aláírások, a másik „négy és fél esetében pedig elutasító volt az Európai Bizottság".
Vincze Loránt, a FUEN elnöke a többi közt arról beszélt, hogy az EB a kezdeményezést elutasító döntésével nemcsak politikai hibát vétett, hanem az jogilag is több ponton kifogásolható. Elmondta, hogy az EB érvelése cinikus, mert számos helyen jelenleg is jogsértések érik az őshonos kisebbségeket. Jelezte: semmisségi eljárás indítását tervezik a döntés ellen, aminek – álláspontja szerint – jó esélye lehet az európai törvényszéken.