2021. május 15., szombat

Szépek a kalászosok

Adán a határban javában zajlik a fejtrágyázás az egyre drágább műtrágyával

Az őszi kalászosok kitűnő állapotban vannak az adai határban, ahol azonban egyes búzatáblákon megjelentek a kártevő mezei egerek – tudtuk meg Csúzdi István mezőgazdasági termelőtől. Elmondta, hogy javában zajlik a fejtrágyázás, és ha marad a meleg és száraz időjárás, akkor hamarosan megkezdődhetnek a tavaszi munkálatok is.

Csúzdi István
Csúzdi István

– Az adai határban az ősszel elvetett kalászosok szépek, és igen jó állapotban vannak. Az ősz kedvező volt az őszi kalászosok vetésére, ezért volt idejük jól bebokrosodni, és jó kondícióban várták a telet. Rövid volt a tél, néhány napig tartott csak a hideg, de az is jó hatással volt, mert vidékünkön a hideg nélkülözhetetlen a vernalizációhoz az őszi kalászosoknál – magyarázta Csúzdi István. – Egyes búzatáblákon megjelentek a mezei egerek, nem nagy számban, de jelen vannak. A későbbiek során majd meglátjuk, hogy mennyire szaporodnak el, és mennyire lesznek aktívak, hogy szükséges lesz-e esetleg cink-foszfiddal irtani, gyéríteni a rágcsálókat. A tavasz közeledtével nagyon oda kell figyelni az őszi kalászosoknál a gombabetegségekre. Érdemes a parcellákat végigjárni, és megnézni, hogy nem jelentkeznek-e. Az árpánál és a búzánál a vörösrozsda jelentkezhet. Ez 30–40 százalékos kárt is tud okozni a gabonatáblákban, ha nem lépünk időben. A későbbiekben figyelni kell a vetésfehérítő bogarat is, mert vidékünkön meg szokott jelenni. Főleg a zabot és az árpát károsítja leginkább, de már a búzatáblán is láttunk. Sajnos, permetezéssel kell irtani, mert különben károsodást idéz elő. A határban érdekes dolgok jelentkeztek a repcénél. Egyes parcellákon, ahol később vetették el, esetleg a magágy nem volt olyan jól előkészítve, ott hiányos volt a kelés. Sávokban kelt ki a repce, de később aztán ott is elég jól beborította a parcellát. Ahol esetleg korábban elvetették, és jobb talaj-előkészítést végeztek, valamint hullott némi csapadék is, azok a repcetáblák szépet mutatnak. Majdnem már túl szépek voltak az őszön, mert néhol 25–30 centiméteresre is megnőtt a repce. Aztán lefagyott a levele, de a repcének az a tulajdonsága, hogy újra kihajt, ezért ez nem nevezhető károsodásnak. Február van, a fejtrágyázás ideje, jelenleg javában zajlik, egyesek ureával, mások ammónium-nitráttal végzik. Mind a kettő megfelelő, de véleményem szerint talán az ammónium-nitrát jobb, mivel az ureának van bizonyos savas kémhatása, ami negatívan hathat a talajra. Bár a termelők nagy többsége még napjainkban is ureát használ. A műtrágyák ára pedig szépen emelkedik. Az őszön jó ára volt a kukoricának, a tőzsdén jelenleg is elfogadható a szója és a napraforgó ára is. Viszont az öröm egy kicsit korainak bizonyult, mert látjuk, hogy ennek arányában szépen lassan növekszik az üzemanyag ára, sőt a műtrágyák ára is érezhetően emelkedik. A vetőmagok ára is valószínűleg magasabb lesz, emiatt nagyobbak lesznek a kiadások a tavaszi munkálatoknál és a vetésnél. Fel kell készülni a nagyobb kiadásokra, amelyek be fognak következni – közölte a gazda.

Az adai határban jót mutatnak az őszi gabonák
Az adai határban jót mutatnak az őszi gabonák

Kiemelte, hogy az ősszel nem sok csapadék hullott, de a tél folyamán megérkezett egy nagyobb mennyiség, ami vidékünkön megközelítette a 100 millimétert. Csúzdi István elmondta, a napokban az adai határt járva látta, hogy a szántók teteje meg van száradva, de még elég sok nedvesség található a talajban. Megjegyezte, ha marad a száraz és meleg időjárás, akkor hamarosan megkezdődhetnek a tavaszi munkálatok is, amelyek során a talaj lezárását minél előbb el kell kezdeni, hogy minél több nedvességet megőrizzenek a földben, mert nem tudni, mennyi csapadék várható a tavaszon és a nyáron. A csapadékhiány miatt pedig fennáll a szárazság lehetősége, ami mindig kiveszi a vámot a termésből.