2021. április 18., vasárnap

Hat órát úszott, hogy megszökjön Észak-Koreából

Egy észak-koreai állampolgár hatórányi úszás után sikeresen megszökött Dél-Koreába – jelentették a dél-koreai hatóságok.

Az eset az ország ellenzékének és sajtójának kritikáját váltotta ki, ugyanis a dél-koreai hadsereg lassú volt a szökevény keresésében. Amikor a riasztó azonosította a behatolást, a hadsereg tagjainak három órájukba telt, míg megtalálták az embert.

A mintegy húsz éves fiatalember a keleti parton, Goseong városától északra ért földet. A hivatalos szervek közleménye szerint a szökevény mintegy hat órát úszott, valamint a kabátja alatt búvárruhát és búváruszonyt is viselt. A tengeráramlatok kedveztek neki, dél-koreai felségterületre pedig a csatornázási vezetékeken keresztül jutott el.

A koreai háború befejezése óta több mint harmincezer észak-koreai állampolgár menekült a déli szomszéd országba, de többségük mégis Kínában talált menedéket.

A szökevények ritkán szánják rá magukat, hogy az aknákkal telepített demilitarizált övezeten keresztül meneküljenek, ahol több ezer katona őrködik, valamint a tengeri határon is kevésbé.