2024. április 20., szombat

Magasabb büntetés a hulladék-feldolgozónak

Másodfokon 5,2 millió dinárt kell kifizetnie a nagybecskereki vállalatnak

A belgrádi Gazdasági Fellebbviteli Bíróság a légszennyezésre vonatkozó törvényszabályok be nem tartása miatt 5,2 millió dinár pénzbüntetésre ítélte a nagybecskereki Prekon állati tetemeket feldolgozó üzemet, míg a felelős személynek S. P. (40) 350 ezer dinárt, S. P. (63), a másik felelős személynek pedig 200 ezer dinárt kell kifizetnie. Emellett másodfokon megerősítették a nagybecskereki Gazdasági Bíróság elsőfokú ítéletét, amellyel öt évre betiltották a Prekon üzem működését.

Ezzel a fellebbviteli bíróság részben helyet adott a nagybecskereki alapfokú ügyész fellebbezésének. Az elsőfokú ítéletben ugyanis 4,5 millió dinár összegű pénzbírságot szabtak ki a vállalatra, S. P. (40) korábbi igazgatót pedig 300 ezer dináros pénzbüntetés kifizetésére kötelezték. A megindoklás szerint a Prekon vállalat és a felelős személyek megszegték a légszennyezésre vonatkozó törvényt, amikor 2016 első felében nem ellenőrizték az üzemből kibocsájtott gázokat. Emellett nem intézkedtek annak érdekében, hogy csökkentsék az üzemből kibocsájtott kellemetlen szagokat. Ezeknek az anyagoknak a kellő szűrők nélküli kibocsájtásával, mint amilyen az ammónia, az akrolein és a hidrogénszulfid, károsították a környezetet.

A nagybecskereki hulladék-feldolgozó 1984-ben épült fel, az egykori BEK vágóhíd szükségleteire. Jelenleg a Matijević társaság tulajdonában van. A nagybecskereki polgároknak az 50 százaléka – mintegy 40 ezer ember – érezte, különösen a nyári hónapokban az állati hulladékot feldolgozó üzemből kibocsájtott bűzt. Az elégedetlenkedő polgároknak többször is megígérték, hogy szűrőberendezéseket szerelnek fel, sőt még az üzem áthelyezését is emlegették. A szűrőket felszerelték, de a környéken élők szerint ez sem változtatott a helyzeten.

A tavaly nyáron, hetekig tartó tiltakozások után a felügyelőség augusztusban leállította az üzem működését.