2024. május 14., kedd

Csak egymásra számíthatunk

A Nők Kishegyesi Fóruma a lehetőségekhez mérten aktív munkát tervez

A járványhelyzet igencsak hátrányosan érintette a civil szervezeteket, a mozgásterüket szinte lenullázta. A Nők Kishegyesi Fóruma azok közé a szervezetek közé tartozik, amelyek ennek ellenére igyekeztek kihasználni minden lehetőséget, amit a korlátozások még lehetővé tettek. Zsidai Erzsébet, a fórum elnöke arról számolt be lapunknak, hogy fájó szívvel mondták le leglényegesebb programjaikat.

Zsidai Erzsébet

Zsidai Erzsébet

– A tavalyi év szinte minden civil szervezetnek hasonlóan sikerült, mi az eltervezetteknek kb. 20 százalékát tudtuk megvalósítani. Fájó pontunk, hogy azok a programok maradtak el, amelyeket az egész közösség gyermekei számára szervezünk. Ilyen a húsvéti tojáskereső verseny, a búcsúfia-keresés, a hagyományos szalonnasütés, a családi nap stb. Ezek olyan rendezvények, amelyeken 80–100 gyermek szokott jelen lenni, és sajnos egyiket sem tarthattuk meg. A másik fájó pont, hogy elmaradt az a program, amit épp márciusban indítottunk volna be. Azt terveztük, hogy az Ügyi csapat programjához hasonlót szervezünk az idősek számára is. Ez úgy nézett volna ki, hogy a résztvevőket a falugondnoki autóval behoztuk volna a székházunkba, ahol közös programokat tartottunk volna számukra. Ez a terv még él, és amint a helyzet engedi, akkor meg is fogjuk kezdeni – mondta el Zsidai, majd hozzáfűzte, hogy egyesületük már induláskor azt tűzte ki célul, hogy a veszélyeztetett kategóriákkal foglalkoznak. A gyerekek számára már vannak nagyon jól működő programjaik, ezért szerettek volna az idősek számára is állandósítani programokat.

A női fórum legintenzívebben folyó programja az Ügyi csapat. Ennek keretében hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkoznak. Az elnök elmondta, hogy amikor lehetett, akkor tartottak foglalkozásokat az ügyis gyerekek számára. Igyekeztek főként szabadtéri foglalkozásokat szervezni, mert ezekre a gyerekekre nem igazán lehet alkalmazni a zárt térben érvényben lévő létszámmaximumot. Emellett még mindig folyamatban van az Ügyi csapat Dinóországban pályázatuk, amelyre a kialakult helyzet miatt júniusig kaptak halasztást.

A női fórum és a művelődési egyesület közös ajándékgyűjtő akciója

A női fórum és a művelődési egyesület közös ajándékgyűjtő akciója

A női fórum tagsága igyekezett a falu életében is szerepet vállalni a járványhelyzet alatt. Kezdetben maszkokat varrtak, majd gyűjtéseket és különféle programokat szerveztek – mondta el Zsidai, aki szerint ez az időszak arra döbbentette rá, hogy olyan közösségi programokat kell szervezni, amelyeken az emberek érzik egymás közelségét, és hogy csak egymásra tudnak számítani. Az idei programjaik épp ezt fogják kifejezni és hangsúlyozni.

– Ha nem lesz engedélyezve a nagyobb volumenű programok megtartása, akkor igyekezni fogunk kisebb lélekszámú közösséget mozgatni. Szeretném, hogy az emberek érezzék, vannak még ebben a faluban emberek, szervezetek, akikre lehet számítani. Nem vagyok pesszimista, de úgy érzem, hogy olyan idők jönnek, amikor oda kell figyelnünk a másikra, mert már most is nagyon nagy a szegénység. Nem hiszem, hogy javulni fog a helyzet e téren – fogalmazott az elnök, majd hozzáfűzte, hogy azért is jobban oda kell figyelni, mert a bajba jutott ember kevésbé tud megszólalni, és befelé fordul. A női fórumnak épp az lesz a feladata, hogy megpróbálja az emberek mindennapi dolgait könnyíteni, problémáit orvosolni – mondta Zsidai.