2024. április 26., péntek

Üresek a báltermek

Nehéz helyzetben vannak a lakodalmas termeket üzemeltető vállalkozások

A hagyományok szerint január hatodikán, vízkereszt napján kezdődött meg a farsang. Ebben az időszakban számos mulatságot, bált, vidám összejövetelt szerveznek Szabadkán és környékén is. A járványhelyzet miatt meghozott intézkedések okán idén azonban elmaradnak a mulatozások, a bálozós, lakodalmas termek pedig üresen maradnak.

Piuković Norbert, a Bálint-terem tulajdonosa lapunknak nyilatkozva elmondta, évente átlagosan tíz bált szerveznek a teremben, az idei farsangi időszakban azonban elmaradnak az ilyen jellegű rendezvények.

– A báli szezon nálunk november végén kezdődik meg. Régebben hagyományos Katalin-bált, Valentin-napi bálokat szerveztek, mi azonban a modern korhoz és a fiatalok igényeihez igazodva változtattunk az üzletpolitikánkon, és ifjúsági bált, tökbált szerveztünk a halloweeni időszakban. Ezzel próbáltunk érdekessé tenni a bálozást a fiatalok körében, hogy rávegyük őket a bálozás hagyományának ápolására. Most üresen áll a terem, két hónapja nem dolgozunk, szüneteltetjük a vállalkozást. Tavaly rengeteg lakodalmat mondtak le, illetve helyeztek át az idei évre. Egyes párok már háromszor is elnapolták a lakodalmuk időpontját. A bálok, a céges rendezvények és a kisebb születésnapok mind elmaradtak, hiszen a meghívottak a koronavírus miatt féltek eljönni – mondta Piuković Norbert.

A tavaly év végi szigorítások miatt nehéz helyzetbe kerültek a lakodalmas termeket üzemeltető vállalkozások: hétvégén nem nyithattak ki, pénteken pedig 17 óráig tarthattak nyitva.

– Számos lakodalmas termet üzemeltető vállalkozóval beszéltem, és mind azt mondták, hogy pozitív nullán vannak. Nem étteremként működünk, és nem tudunk csak néhány emberre főzni. Számításaim szerint jobb inkább nem dolgozni, mint kevés létszámú embernek üzemeltetni a konyhát, és veszteségbe menni. Az állam részéről a minimálbérek kifizetését biztosították, ami 30 ezer dinárt tett ki, a második hullámban 18 ezer dinárt kaptunk, a harmadikban pedig csak az alkalmazottak kaptak támogatást. A kisvállalkozókra vonatkozó támogatási pályázatot olyan feltételekhez kötötték, ami miatt nem érte meg pályázni. Az adót egy ideig nem kellett fizetni, aztán mégis kellett, nehéz volt követni ezeket az információkat a médián keresztül. Decemberig odáig jutottunk, hogy fel kellett mondanunk az alkalmazottaknak – magyarázta a vállalkozó.

Piuković Norbert bizakodva tekint az idei éves tervek megvalósítására, a lakodalmakra időpontokat foglalnak a párok.

– Abban bízunk, hogy március után, amikor a lakodalmi időszak is a kezdetét veszi, megindulhatunk és valahogy megtarthatjuk a lakodalmakat. Az ifjú párokkal megbeszéltük, hogy időpontot foglalnak, felkérik a zenészeket, a vőfélyt a lakodalmukra, és úgy tervezünk és állunk hozzá, hogy minden rendben lesz. Biztosak vagyunk abban, hogy nem tudjuk nagy létszámmal megszervezni a lakodalmakat, mint ahogy régen volt, és biztosan nem lesznek hajnalig tartó bulik, viszont bízunk abban, hogy ebben az évben normálisabban dolgozhatunk, hisz megkezdődött a tömeges oltás, és lassan csökken az új fertőzöttek száma is. Ha nem így történik, akkor elég nagy problémák lesznek. Akár be is zárhatunk, amit nem szeretnék – állítja a vállalkozó.