2021. május 13., csütörtök

Biden Trumpot okolja a capitoliumi erőszakért

Hazai terroristának nevezte csütörtökön az előző nap az amerikai törvényhozás épületét ostromló lázadókat Joe Biden megválasztott amerikai elnök, aki Donald Trump távozó elnököt okolta a fővárost megrázó erőszak miatt.

„A kongresszus biztonságát megsértő Trump-támogatók tiltakozása szerdán nem eltérő vélemény, nem rendetlenség, nem tiltakozás volt, hanem káosz" – mondta a megválasztott elnök.

Trumpnak az ország demokratikus intézményeinek szétverésére irányuló tettei közvetlen következménye volt a washingtoni támadás – jelentette ki Biden.

Elítélte az amerikai törvényhozás székházánál elkövetett erőszakot Chris Miller amerikai ügyvezető védelmi miniszter is.

„A tegnapi capitoliumi erőszak elítélendő és az Egyesült Államok alkotmányának elveit sértő tett volt" – olvasható Chris Miller nyilatkozatában.
„Lehetséges, hogy tegnap megrepedt a köztársaságunk, de a törvényhozóink eltökéltsége a nemzet ügyeinek intézése iránt nem ingadozik" – írta Miller, hozzátéve, hogy a Pentagon készen áll arra, hogy Joe Biden megválasztott demokrata párti elnök  január 20-án békésen vehesse át a hatalmat.

Szerda este a távozó elnök több száz híve ostromolta meg a Capitoliumot, ahol a kongresszus és a szenátus a Joe Biden megválasztott elnökre eladott elektori szavazatok hitelesítése céljából tartott együttes ülést. A tiltakozókat a nemzeti gárda segítségével távolították el az épületből, az összetűzésben négy ember életét vesztette. Előzőleg Trump beszédet mondott a hívei előtt.