2021. június 18., péntek

Elhunyt Gerry Marsden brit zenész, a Liverpool focicsapat himnuszának szerzője

Elhunyt Gerry Marsden brit zenész, aki a hatvanas években a Gerry And The Peacemakers együttes énekes-dalszerzője volt. Ő írta a Liverpool focicsapat híres himnuszát, amit világszerte énekeltek a stadionokban.

Marsden halálhírét vasárnap a családja jelentette be. Mint közleményükben írták, a zenész rövid betegség után, 78 éves korában, szombaton halt meg, de nem a Covid-19 következtében.
A Gerry And The Peacemakers egyik leghíresebb száma a You'll Never Walk Alone volt. A dal eredetileg Richard Rodgers és Oscar Hammersmith Carousel (Körhinta) című musicaljéban hangzott el, amely Molnár Ferenc Liliom című színműve alapján született. „Gyönyörű dalnak tartottam. Mondani fogom a fiúknak, hogy játsszuk ezt a dalt" – idézte Marsden fel az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában azt, amikor először hallotta moziban a számot, amelyet azután átírtak balladának.
1963-as megjelenése után a dal a a Liverpool fultballcsapat klubjának himnuszává vált, gyakran játsszák más stadionokban is.
A Liverpool FC vasárnap Twitteren búcsúzott Marsdentől. „Gerry szavai örökre velünk maradnak. You"ll Never Walk Alone" – fogalmaztak közleményükben.
A Gerry And The Peacemakers ugyanabból a liverpooli zenei közegből indult, mint a Beatles, ráadásul az ő menedzserük is Brian Epstein volt, producerük pedig George Martin.
A banda további jól ismert számai közé tartozott a How Do You Do It? és az I Like It.
Paul McCartney, az egykori Beatles tagja is lerótta tiszteletét a zenész előtt a közösségi mikroblogon. „Gerry indulásunk idején egy társunk volt Liverpoolban. Ő és az együttese számított a legnagyobb riválisunknak a helyi zenei szcénában. Az általa feledhetetlenül játszott You'll Never Walk Alone és a Ferry Cross the Mersey előadásával sok ember szívében örökre megmarad, emlékeztetve a brit zene örömteli napjaira" – idézte a BBC News.