2024. április 25., csütörtök

Kinek jár a családi nyugdíj?

A szerbiai törvények értelmében az elhunyt nyugdíjas személy havi járandóságát a házastárs vagy az élettárs, a gyermek vagy a szülő örökölheti meg – bizonyos feltételek mellett. Nem mindegyiküknek jár azonban egyforma összeg.

Családi nyugdíjra való jogosultság akkor áll fenn, ha az elhunyt eleget tett a nyugdíjaztatás feltételeinek, vagy legkevesebb 5 évig fizette a nyugdíjbiztosítást. Abban az esetben, ha az elhalálozást munkahelyi baleset vagy foglalkozási megbetegedés okozza, a családtagoknak a biztosítás időtartamától függetlenül jár a nyugdíj. A családi nyugdíj összegét annak alapján határozzák meg, hogy mekkora volt az illető nyugdíjas járandósága az elhalálozás pillanatában: egy személy számára ez 70 százalék, két családtagnak 80, háromnak 90, négynek vagy többnek 100 százalék – magyarázták a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap illetékesei.

CSALÁDI NYUGDÍJ A GYEREKEKNEK

Az elhunyt szülő után a gyerekeknek 15 éves korukig jár a családi nyugdíj, tekintet nélkül arra, hogy járnak-e iskolába. A középiskolásoknak 20, az egyetemistáknak 26 éves korukig folyósítják a családi nyugdíjat. Ha mindkét szülő elhunyt, a gyerekeknek mindkettőjük után jár az egyesített családi nyugdíj, mely nem haladhatja meg a törvényszabta összeget. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a gyerek családi nyugdíja a két szülő után legfeljebb 132 000 dinár lehet. A szülők, a testvérek, az elhunyt életében eltartott árva gyerekek is jogosultak családi nyugdíjra, de nekik, ha a szűkebb családi kör tagjai is élnek a családi nyugdíjra való jogukkal, csak a nyugdíj teljes összegéig terjedő különbözet jár.

MIKOR KAPHAT NYUGDÍJAT A HÁZASTÁRS VAGY AZ ÉLETTÁRS?

Az elhunyt személy házastársa és (a 2019 végén elfogadott törvénymódosítás értelmében) élettársa is jogosulhat családi nyugdíjra, ha a házasság vagy az élettársi kapcsolat legkevesebb három évig tartott, illetve ha közös gyermekük született. Az élettársi kapcsolat fennállását peren kívüli eljárás során állapítják meg.

LEÁLLHAT A FOLYÓSÍTÁS

A nyugdíjbiztosítási alap leállítja a családi nyugdíj folyósítását abban az esetben, ha a nyugdíjjogosult személy nyugdíjbiztosítást kezd fizetni. A családi nyugdíj kifizetését csak akkor nem szüntetik be, ha a szerződésben szereplő havi összeg nem éri el a foglalkoztatottak legkisebb járulékalapját. A nyugdíjbiztosítási alap illetékesei arra is felhívták a figyelmet, hogy nem számíthat családi nyugdíjra az a személy, aki szándékosan vagy figyelmetlenségből a biztosított halálát okozza.