2024. március 29., péntek

Napi kilenc tonna

Üveg újrahasznosítására szánt konténereket kapott Zombor

A német fejlesztési együttműködés keretében megvalósuló Üvegcsomagolás-kezelés a Nyugat-Balkánon elnevezésű projekt részeként az elkövetkező időszakban Zomborban 150 konténert helyeznek el az üveg szelektív gyűjtésére.

Antonio Ratković, Zombor polgármestere kiemelte, Zombor Szerbia első városa volt, ahol 2012-ben a Környezetvédelmi Alap támogatásával napi kilenctonnás kapacitású újrahasznosító központ épült.

– Az illetékes minisztérium elismerte a környezet védelmére irányuló erőfeszítéseinket, és az idén 45 millió dinárt különítettek el a regionális hulladék-gazdálkodási központ építéséhez szükséges műszaki dokumentáció elkészítésére. Ezt követően a város építési engedélyt kapott az elkövetkező időszakban előttünk álló munkálatokra – mondta Ratković. Véleménye szerint mindenkinek meg kell változtatnia a környezethez való hozzáállását, és idővel ki kell egészítenie különféle tevékenységekkel, melyek tisztább környezetet, illetve egészségesebb, gazdagabb és elégedettebb társadalmat eredményeznek.

A felmérések szerint a Nyugat-Balkánon újrahasznosított üveg mennyisége még mindig messze elmarad az Európai Unió által előírt szinttől.