2024. március 28., csütörtök

Nyitott kapuk a boszniai Szerb Köztársaság előtt

Aleksandar Vučić államfő ma Milorad Dodikkal, a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagjával találkozott. A megbeszélést követően a szerb elnöki kabinet közleményében azt írja, függetlenül a járványügyi helyzettől, Szerbia semmiképp sem zárja le határait a boszniai Szerb Köztársaság polgárai előtt.

(Instagram/buducnostsrbijeav)

(Instagram/buducnostsrbijeav)

Vučić szerint Szerbia és Bosznia-Hercegovina kapcsolatán lehet, és kell is javítani, elsősorban jelentősebb gazdasági integrációk révén, egy olyan nézettel, amely a jövőre, nem pedig a múltra összpontosít – áll a közleményben. A szerb államfő emlékeztetett arra, hogy Szerbia jelentős összeggel segítette a boszniai Szerb Köztársaságot. A koronavírus-járvány következményeinek elhárítására 20 millió eurós adományt ajánlott fel az ország. Vučić hangsúlyozta, hogy Szerbia továbbra is segíteni fogja ott élő szerbeket.

A közleményben hozzáteszik, hogy Milorad Dodik tájékoztatta Vučićot a Szerb Köztársaság elleni politikai támadásokról, de a két fél megbeszélést folytatott a Jasenovac – Donja Gradina komplexum kiépítéséről is.