2024. április 23., kedd

Mali: az AIR Serbia nem jelent pénzügyi kockázatot az állam számára

Az Air Serbia semmilyen szempontból nem jelent pénzügyi kockázatot a szerb állam és polgárai számára – állapította meg Siniša Mali pénzügyminiszter, és elvetette azokat az állításokat, miszerint a csőd szélére jutott repülőtársaságot állami költségvetési forrásokból a háttérből, „titokban” támogatják.

A miniszter a Politika napilapban megjelent szerzői cikkében közzétette, a vállalat november 17-éig 9,8 milliárd dinárt, azaz 82,1 millió eurót fizetett be az államkasszába, ami a nemzeti repülőtársaság közvetlen hozzájárulása a köztársasági költségvetéshez.

„Támadják az Air Serbiát, de minden költségvetésből elköltött dinárt elemzünk és ellenőrzünk, mert különben megbolygatnánk a vállalatok közötti konkurenciát. Ezt vagy nem tudják, vagy nem akarják tudni mindazok, akik bírálják, és szóvá teszik az állam Air Serbia iránti viszonyulását.” – írta, és rámutatott, hogy Szerbia elfogadta az Európai Unió „játékszabályait” amikor aláírta a társulási stabilizációs egyezményt, s ezek alapján a költségvetési eszközök felhasználását az Európai Bizottság ellenőrzi.

A pénzügyminiszter ugyanakkor felhívta a közvélemény figyelmét, hogy a pandémia előtt az Air Serbia nem küzdött nehézségekkel, a járvány kitörése óta pedig kapacitásait az állam és polgárok ezreinek rendelkezésére bocsátotta, amikor biztosította számukra a hazajutást.

A pénzügyminiszter felhívta arra is a figyelmet, hogy számos ország támogatja a jelenlegi körülmények között nemzeti légi társaságát. „Mint minden repülőtársaságnak a világon, az Air Serbiának is szüksége van segítségre. Minden feltétel adott, hogy ezt az állam meg is tegye” – szögezte le Mali a Politikában.