2024. április 25., csütörtök

Magasabb életszínvonal és több beruházás

A jövő évi költségvetés 100 millióval több pénzt fordít az egészségügyre, mint 2019-ben
Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A 2021-es évi állami költségvetésből 330 milliárd dinárt, az ország GDP-jének 5,5 százalékát költi majd az állam nagyberuházásokra, míg az egészségügyre 386,3 milliárd dinárt, ami mintegy 75 milliárd dinárral több mint amennyit az idén, és 100 milliárd dinárral több mint amennyit 2019-ben fordítottak az egészségügyre – emelte ki Siniša Mali pénzügyminiszter a köztársasági képviselőház ülésén, amelynek napirendjén a jövő évi állami költségvetésre benyújtott módosítási indítványok szerepeltek. A jövő évi büdzsében jelentős összegeket különítenek el a közszférában dolgozók fizetésének növelésére is, ugyanis a bejelentések szerint minden közalkalmazott fizetését 5 százalékkal növelik majd.

Az egészségügyre elkülönített összeg hozzájárul ahhoz, hogy országszerte felújítsák és még jobban felszereljék az egészségügyi intézményeket, így például Belgrádban a Dr. Vukan Čupić Anya és Gyermekgondozó Intézet, az Onkológiai Intézet, a Fertőző és Trópusi Betegségek Intézete számíthat új felszerelésre. Megkezdődnek a munkálatok a Dedinje 2 kórház, illetve az aranđelovaci, loznicai, verbászi, surdulicai, Smederevska Palanka-i, vranjei, nagykikindai és prokupljei kórház épületén is. Külön eszközöket irányoznak elő a Vajdasági Klinikai Központ, az Újvidéki Egészségház számára, valamint a valjevói, Veliko Gradište-i, Vrnjačka Banja-i és majdanpeki egészségházra, illetve a Kraljevoi Közegészségügyi Intézetre.

Siniša Mali kiemelte, négy hónap alatt felépült Batajnicán egy teljesen új Covid-kórház, illetve 10 napon belül Kruševacon is megnyitják a másik Covid-kórházat is. Ebben az évben az egészségügyi dolgozók fizetését áprilisban 10 százalékkal növelték és a dolgozóknak 10.000 dináros egyszeri támogatást fizettek ki. Január elsejétől pedig további 5 százalékkal növelik a fizetésüket.

A közszférában minden dolgozó fizetését 5 százalékkal növelik, azzal hogy egyedül az egészségügyi dolgozók kapják meg január elsejei elszámolással az 5 százalékos emelést, a többiek esetében pedig két lépésben történik a fizetés növekedése: január elsejétől 3,5 százalékkal nő majd a havi járandóságuk, áprilisban pedig további 1,5 százalékkal emelik azt. A hivatásos katonák 10 százalékos fizetésemelésre számíthatnak.

Mint arra a pénzügyminiszter korábbi felszólalásában rámutatott, a jövő évi költségvetésnek két nagyon fontos küldetése lesz, egyrészt az életszínvonal növelése, másrészről pedig a fejlesztések folytatása. Így 330 milliárd dinárt fordítanak majd nagyberuházásokra, köztük számos autópálya, gyorsforgalmi út megépítésére, valamint a vasúti közlekedés felújítására, korszerűsítésére, továbbá ipari parkok megépítésére, az ivóvíz- és a szennyvízhálózat bővítésére. 2021-ben tervezik a belgrádi metró építőmunkálatainak megkezdését is. Ezmellett az önkormányzatok és a szociális alapok további 28,3 milliárd dinárt kapnak beruházásokra. Az államigazgatási minisztérium költségvetése 2,5 milliárd dinárt tesz ki, amiből 460 millió dinárt az önkormányzatok támogatására fordítanak.

Mintegy 2,3 milliárd euró külföldi direkt beruházásra is számítanak az országban, amitől a gazdaság további erősödése várható. Mali elmondásai szerint, a termelést és a kivitelt szeretnék megerősíteni az előttünk álló időszakban. A pénzügyminiszter kiemelte, csökkentik a gazdaság, illetve a munkaadók terheit, ugyanis 0,8 százalékkal kisebbek lesznek a fizetésekre számolt adók. Továbbá 6,6 százalékkal nő a minimálbér és 5,9 százalékkal magasabb havi járandóságra számíthatnak a nyugdíjasok.

A művelődési és tájékoztatási minisztérium költségvetése tíz százalékkal magasabb, mint az idén, azaz 13 milliárd dinárt tesz ki. Maja Gojković, a tárca vezetője kiemelve a legfontosabb művelődési rendezvényeket, amelyekre 2021-ben számítani lehet elmondta, a Városok a fókuszban projektumra 349,5 milliót, míg az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa projektumra 302 millió dinárt fordítanak. Nagyobb hangsúlyt kap a filmipar is, a filmgyártásra 700 millió dinárt különítenek el.