2024. március 29., péntek

Az összefogásból fakad az erő

Pásztor István: A vajdasági magyar közösség nem hajlandó lemondani a szülőföldön való boldogulás lehetőségéről

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárnak és Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének sajtótájékoztatójával kezdődött 2020az erős magyar közösségek éve vajdasági, Szabadkán megtartott zárórendezvénye, amelyen egyebek mellett az anyaországi támogatások és a megszokott nemzetpolitikai programok folytonosságának a fontosságát hangsúlyozták, de körbejárták a Kárpát-medencei magyar közösségek politikai érdekérvényesítésének a kérdését, illetve helyzetét, elsősorban az idén Kárpát-medence-szerte megtartott választások tükrében.

Potápi Árpád János (Gergely Árpád felvétele)

Potápi Árpád János (Gergely Árpád felvétele)

A Kárpát-medencei magyar intézményrendszerhez nemcsak az oktatás, a kultúra, a tájékoztatás vagy akár a gazdaság tartozik, hanem a politikai intézményrendszer és a politikai érdekvédelem is – emelte ki Potápi Árpád János, mondván, hogy az erős politikai érdekképviselet elképzelhetetlen erős magyar politikai pártok nélkül. Mint hozzátette, 2010-et, azaz a nemzetpolitikában bekövetkezett markáns fordulatot követően számos külhoni magyar közösség felismerte, hogy kizárólag az összefogásban van az erő és az a lehetőség, amely a magyar közösségeknek és nemzetrészeknek erős képviseletet biztosít mind országos és tartományi, mind helyi szinten. Ahol ez az összefogás elmarad, ott a magyarok nem tudják azokat az eredményeket felmutatni, amelyek egyébként számarányukból adódóan következnének – hangzott el a folytatásban. A vajdasági magyar nemzetrész a többi Kárpát-medencei nemzetrésznek számos tekintetben példaként szolgálhat – húzta alá Potápi Árpád János. Mint hozzátette, ha visszatekintünk az elmúlt évtizedekre, egyértelművé válik, hogy milyen súlyos helyzetből indult Szerbia és Vajdaság, illetve népei, beleértve a magyarságot. Szerbia és a vajdasági magyarság harmincéves eredménye példaértékű – emelte ki.

A vajdasági magyar közösség eredményességének a kulcsa az erős érdekképviselet – hangsúlyozta Potápi Árpád János:

A vajdasági magyar közösség tudatosan törekedett az összefogásra, elfogadta a VMSZ vezető szerepét, ezzel párhuzamosan a nemzeti tanácsra is támaszkodott, és ebben az egységben megmutatkozott az az erő, amely választásról választásra egyre kimagaslóbb eredményt hozott. Immár ciklusonként történelmiként értékeljük a VMSZ választási eredményét. A párt a korábbi sikereket emelte még magasabb szintre 2020-ban. Ebből visszatükröződik a vajdasági magyarság azon igénye, hogy ne legyen széthúzás és a magyarság erős politikai intézményrendszerét veszélyeztető vita – fogalmazott Potápi Árpád János, aki úgy véli, hogy a Kárpát-medence-szerte megtartott választásokon elért magyar eredmény jó alap arra, hogy a következő 4-5 évben a magyarság, a magyar kormány segítségével és a nemzetrészek államai kormányainak támogatásával megvalósíthassa a kitűzött célokat.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár a továbbiakban megerősítette, a Magyar Állandó Értekezlet és a Magyar Diaszpóra Tanács döntésének értelmében 2021 a nemzeti újrakezdés éve lesz. A következő év a közösségek további erősítésével, valamint az újabb célok megfogalmazásával és megvalósításával telik majd – hangzott el a továbbiakban.

ERŐT BIZONYÍTOTT A SZIMBOLIKUS ÉV

Pásztor István szavai szerint a magyar közösségek az idei évet, a trianoni békediktátum százéves évfordulójának az évét, nagy várakozással kezdték, hiszen egyebek mellett jelen volt az aggodalom, hogy miként reagálnak majd a többségi társadalmak a megemlékezési szándékra. Amikor ezek a gondolatok megfogalmazódtak, még csak fel sem merült a járvány lehetősége – tette hozzá Pásztor István, mondván, hogy az idei évet jellemző összes nehézség ellenére sikerült teljesíteni a tavaly novemberben, a MÁÉRT ülésén megfogalmazott terveket.

Pásztor István (Gergely Árpád felvétele)

Pásztor István (Gergely Árpád felvétele)

A szimbolikus erővel bíró évben sikerült bebizonyítani, hogy a vajdasági magyar közösség erős és életképes – nyomatékosította a pártelnök. Mint hozzátette, ennek az erőnek a tavasszal jellemző összefogás, azaz az idősek megsegítésének a céljával több száz aktivistát megmozgató akciósorozat is példája, hiszen a közösség szervezettségéről, továbbá szolidaritásáról tesz tanúbizonyságot. Pásztor István szavai szerint a vajdasági magyar közösség erejét az idei általános választások is alátámasztották, sőt, ez az erő megváltoztatta az elmúlt tíz évben jellemző tendenciákat, méghozzá drasztikusan és megkérdőjelezhetetlenül. Ez részben a VMSZ-nek és politikusainak köszönhető, ám leginkább mégis a vajdasági magyar embereknek, akik azt üzenték, hogy nem hajlandók lemondani a szülőföldön magyarként való boldogulás lehetőségéről – nyomatékosította Pásztor István.

A választási eredmény 9 köztársasági parlamenti képviselői helyet, 11 vajdasági parlamenti helyet, továbbá 20 államtitkári, valamint vajdasági kormánytag és kormánysegédi tisztséget eredményezett. A választási eredmény harminc helyi önkormányzatban 174 önkormányzati képviselői és 84 tisztségviselői helyet hozott. Az elmúlt három évtizedben soha nem sikerült ilyen eredményt felmutatnunk. Az ennek az eredménynek köszönhetően megkötött koalíciós megállapodással a számunkra fontos prioritásokat beemelték a kormány prioritási rendszerébe – fogalmazott Pásztor István, a folytatásban pedig rámutatott a tényre, hogy két év múlva a vajdasági magyarságra feltehetően öt, három különböző időpontban tartandó választás vár, beleértve az elnökválasztást, az előrehozott parlamenti választást, valamint a nemzeti tanácsi választást és a magyarországi parlamenti választást is.

AJÁNDÉKOZÁS, DÍJÁTADÁS

A rendezvény folytatásában Potápi Árpád János és Pásztor István a Babacsomag program keretében négy család öt kisgyermekének adott át csomagot. A későbbiekben a Miénk a Város!játék legsikeresebb versenyzőinek Csodasarok-nyereménycsomagot nyújtottak át, a Digitális témahét című informatikai vetélkedő különdíjasai jelenlevő képviselőjének pedig táblagépeket, de most vehették át a Szakma Sztár Fesztivál 2020. évi szakmai tanulmányi verseny vajdasági válogatójának középdöntőbe jutott versenyzői az elnyert szerszámgépet. A rendezvény a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért díj átadásával zárult, utóbbit az idén Vajdaságban Ágoston András jogász, politikus, valamint a nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesület és a csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesület vehette át.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, Hajnal Virág, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, továbbá Csallóközi Eszter szabadkai főkonzul és mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.