2021. január 27., szerda

Trump beadta a derekát, kezdődhet a hatalomátadás

Megkezdődhet a hatalomátadási eljárás az Egyesült Államokban. Donald Trump elfogadta, hogy hivatalosan is elinduljon a folyamat, azaz Joe Biden és csapata hozzáférhessen a kormányzati forrásokhoz és a napi titkosszolgálati jelentésekhez.

Donald Trump amerikai elnök (Forrás: AP)
Donald Trump amerikai elnök (Forrás: AP)

Twitter-bejegyzése szerint a leköszönő amerikai elnök azt javasolta az illetékes kormányügynökségnek, hogy tegyen a hatalomátadási protokollnak megfelelően.

A szervezet vezetője, Emily Murphy - akit Trump iránti elfogultsággal vádoltak - levélben értesítette Joe Bident a hatalomátadás megindításáról és arról, hogy a hatóság biztosítja az anyagi forrásokat is a folyamathoz.

Donald Trump ugyanakkor arról is tweetelt, hogy folytatja a jogi küzdelmet az újraválasztásáért, de közben republikánus részről is egyre nagyobb nyomás nehezedik rá a választás eredményének elfogadásáért.

Biden michigani győzelmének hitelesítésével alaposan megcsappantak Trump esélyei. Georgiában ugyan ismét újraszámolják a voksokat, és Pennsylvániában is ellenőrzik még a szavazatokat, ezek kimenetele érdemben már nem befolyásolná a november 3-án tartott elnökválasztás végeredményét.