2024. május 3., péntek

Koronás bulik a fővárosban

Az éjszaka folyamán hat magánszervezésű csoportos szórakozásnak vetettek véget Belgrádban

Az elmúlt hét folyamán fokozottan ellenőrizték a fővárosban működő vendéglátóipari létesítmények munkáját, de az egészségügyi rendeletek betartását a bevásárlóközpontokban is figyelemmel kísérték – jelentette ki ma reggel Zoran Radojičić, Belgrád polgármestere. A Szerbiai RTV vendégeként elmondta azt is, hogy szombat estétől vasárnap hajnalig hat magánszervezésű csoportos szórakozásnak vetetettek véget a fővárosi illetékes szervek.

A polgármester újfent kérte a lakosokat, hogy a kedden hatályba lépő új rendelkezésekig tartsák be az érvényben levő intézkedéseket: elsősorban a maszkviselésre hívta fel a figyelmet, de hangsúlyozta a távolságtartásra vonatkozó rendeletek jelentőségét és a rendszeres kézmosás fontosságát is. Kérte a fővárosiakat, hogy aki csak teheti, végezze otthonról a munkáját. Minél kevesebbet mozgunk, annál jobban csökkentjük a járvány terjedésének lehetőségét – tette hozzá Radojičić.

Belgrád polgármestere elmondta, hogy a covid-rendelőkben napi szinten több mint 5500 vizsgálatot végeznek el a főváros területén. Az esetek 60 százalékában újonnan megbetegedetek jelentkeznek orvosi átnézésre, ami tovább terheli az amúgy is nehéz helyzetben levő egészségügyi rendszert. Radojičić kiemelte, hogy a lélegeztetőgépen levő páciensek száma is rohamosan növekszik.

A járvány visszaszorítása érdekében megszigorították a rendelkezések betartásának ellenőrzését: az elmúlt nap folyamán a kommunális rendőrség este hat órától kilencig 100 szórakozóhelyen járt, és egyet be is záratott – ismertette a fővárosi helyzetet a polgármester. Kiemelte, hogy a lakosok bejelentéseinek 60 százaléka magászervezésű bulikra vontakozik.

Radojičić elmondta azt is, hogy a városi válságstáb holnapi ülésén több témát is megvitatnak: a munkaidőre, a házi karantén betartására és az otthoni munkavégzésre vonatkozó ajánlások mellett szó lesz a városi közlekedésre vonatkozó szigorítások bevezetéséről is.