2024. április 27., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Nincsenek újabb korlátozások

Az újonnan azonosított fertőzöttek száma pénteken második napja meghaladta a 6 ezret

A szerb kormány pénteken nem fogadott el újabb járványügyi korlátozásokat, legalábbis lapzártánkig nem. Csütörtökön még minden arra utalt, hogy pénteki ülésén az egészségügyi válságstáb a napok óta szakadatlanul rosszabbodó járványhelyzetre való tekintettel szigorúbb, vagy az eddigiekhez képest újabb területekre kiterjedő korlátozások foganatosítását javasolhatja a kormánynak. A testület ülését követően a tagok nem nyilatkoztak a sajtónak és a 15 órára bejelentett, heti járvány-helyzetelemző sajtótájékoztatót is lemondták, azzal az ígérettel, hogy a nap folyamán közleményben tájékoztatják a lakosságot az intézkedésekkel kapcsolatos álláspontról. Ez szintén nem történt meg. A kora esti órákig egyedül Predrag Kon epidemiológus, a válságstáb tagja nyilatkozott a sajtónak. Mint azt a Szerbiai Rádió és Televíziónak elmondta, a válságstáb egészségügyi szakértő tagjai ragaszkodtak ahhoz, hogy addig ne érjen véget a válságstáb ülése, amíg az arra felhatalmazottak nem döntenek az eddigiekhez képest rigorózusabb korlátozások foganatosításáról. A javaslatokat végül írásban listázták, ezt eljuttatták a szerb kormánynak, vagyis a labda, mint eddig is, most utóbbinak a térfelén pattog. Predrag Kon arra számít, hogy a kormány legkésőbb szombaton ismerteti döntését.

A járványügyi szakértő az elhunyt Irinej pátriárka szombatra és vasárnapra tervezett temetési ceremóniája miatti aggodalmának is hangot adott. A válságos járványhelyzet közepette a tervezett temetési ceremónia hatalmas kockázatot jelképez, emelte ki Predrag Kon, hozzátéve: kötelessége, hogy ezt nyíltan kimondja.

Predrag Kon az SZRTV-nek nyilatkozva arra kért mindenkit, aki a válságos helyzet ellenére is szükségét érzi, hogy végső búcsút vegyen Irinej pátriárkától, hogy ezt a rendelkezésre álló óvintézkedések betartásával tegye meg, azaz viseljen védőmaszkot és a tömegben tartsa be a javasolt távolságot. A tervezett szertartás ebben a pillanatban, epidemiológiai szempontból, elfogadhatatlan, nyomatékosította Predrag Kon, hozzátéve, hogy az idősebbeknek semmi esetre sem lenne szabad részt venniük az említett rendezvényen.

A válságstáb ülését megelőzően Darija Kisić Tepavčević epidemiológus, a testület tagja és munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter kijelentette: a családok a válságtörzsek, azaz minden egyes családnak saját magának kell eldöntenie, hogy mi a legjobb a családtagok számára. Nincsen egyetlen olyan új korlátozás sem, amely érdemben befolyásolhatná a járványhelyzetet, értékelte a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozó Darija Kisić Tepavčević.

6254 FERTŐZÖTT – 30 ELHUNYT

Pénteken újfent több járványügyi mutató tekintetében is megdőltek a korábbi rekordok. Egy nap leforgása alatt soha ennyi új fertőzöttet nem vettek nyilvántartásba, soha ennyi páciens nem hunyt el és soha ennyi kórházban elhelyezett személyt nem jegyeztek a járvány kezdete óta. A járványügyi jelentés értelmében a csütörtök és a péntek között eltelt 24 órában hivatalosan 19.301 koronavírustesztet végeztek el, ebből 6254 eredménye volt pozitív. A pozitivitás aránya 32,40 százalék. Lélegeztetőberendezés segítségére 192 személynek van szüksége. A hivatalos jelentés szerint az említett 24 óra alatt 30 páciens hunyt el a betegség szövődményeinek a következtében, ezzel 1140-re növekedett az elhunytak száma, a halálozási arány 1,03 százalék. Jelenleg 5803 személyt gyógykezelnek kórházban. A járvány kezdete óta 1.593.281 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 110. 352 eredménye volt pozitív.

VAJDASÁGI HELYZETKÉP

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet péntek délelőtt közzétett jelentésének értelmében előző nap a tartományban 1258 új fertőzést jegyeztek. A járványhelyzet Pancsován és Nagykikindán rosszabbodott a legkifejezettebben.  Jelenleg 38 helyi önkormányzatban minősül rendkívülinek a járványhelyzet – hárommal többen, mint egy nappal korábban. Ezek a következők: Újvidék, Nagybecskerek, Mitrovica, Pancsova, Nagykikinda, Szabadka, Zombor, Palánka, Versec, Fehértemplom, Belcsény, Ópáva, Zsablya, Alibunár, Karlóca, Temerin, Kúla, Inđija, Ruma, Verbász, Óbecse, Ürög, Kevevára, Šid, Magyarcsernye, Antalfalva, Zichyfalva, Bégaszentgyörgy, Szenttamás, Törökbecse, Titel, Törökkanizsa, Kishegyes, Hódság, Zenta, Ópázova, Torontálszécsány és Pecsince.

A Vajdasági Klinikai Központban és a péterváradi Katonakórházban pénteken reggel 335 pácienst gyógykezeltek, nyolccal többet, mint egy nappal korábban, közölte a 021.rs hírportál összeállítása szerint Edita Stokić, a klinikai központ igazgatója. A klinikai központban 303 pácienst gyógyítanak, közülük 18-nak van szüksége mesterséges lélegeztetésre. A péterváradi Katonakórházban már csak három ágy szabad, tette hozzá Edita Stokić, mondván, hogy az utóbbi egy hétben jelentősen megnövekedett azoknak a pácienseknek a száma, akiknél közepesen súlyos, vagy súlyos klinikai kórkép alakult ki. A klinikai központ kénytelen volt a fertőzőosztály mellett egyéb részlegekben is Covid-pácienseket elhelyezni, egyebek mellett a rehabilitációs osztály, az urológia, az ortopédia, a fül-orr-gégészeti és a hasi-sebészeti osztály helyiségeiben is Covid-pácienseket gyógykezelnek, derült ki az intézményvezető nyilatkozatából, aki aggodalmának adott hangot, hogy egyre kevesebb szabad kapacitás áll a páciensek rendelkezésére.

VAN ELEGENDŐ INFLUENZAELLENI VÉDŐOLTÁS

A helyzet „katasztrofális”, a koronavírus-járvány ketyegő bomba az egészségügyi rendszer szempontjából, értékelte a Prva Tv-nek nyilatkozva Moma Jakovljev sebész, a Dragiša Mišović Klinikai-kórházi Központ igazgatójának segédje. Mint hozzátette, a Covid–19 kiszámíthatatlan betegség, kihívás nemcsak a szerbiai, hanem a globális egészségügy számára is.

– Az egészségügyben dolgozók egyre fáradtabbak, nálunk hat altatóorvos fertőződött meg, de olyan orvosok is vannak, akik otthon lábadoznak. A járvány első hullámával ellenben most nagyon sok a fiatal fertőzött, tévedés azt hinni, hogy csak a 65 évnél idősebbek betegedhetnek meg. A koronavírus rendkívül nagy veszély az immunrendszer számára, a krónikus megbetegedésben szenvedő pácienseknek fontos odafigyelniük egészségükre és rendes terápiájuk rendszerességére. Amíg nem lesz elérhető hatékony védőoltás, semmiben nem bízhatunk – fejtette ki Moma Jakovljević.

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter az influenzaelleni védőoltás témájában nyilatkozott, a B92 hírportál összeállítása szerint elmondta, hogy elegendő oltóanyag áll rendelkezésre, úgy háromvalensű, mint négyvalensű. Az egészségügyi tárcavezető arra kérte a polgárokat, hogy decemberben is minél többen igényeljék az említett vakcinát, hiszen azzal az egészségügyi rendszer stabilitásának a megőrzéséhez járulnak hozzá. A korábbiakhoz képest az idén eddig 30-40 százalékkal többen vették fel az influenzaelleni vakcinát, emelte ki Zlatibor Lončar, majd a Covid-kórházak kapacitásai miatt adott hangot aggodalmának, mondván, hogy Belgrádban újabb kórházi-klinikai részlegeket voltak kénytelenek Covid-egységgé átalakítani.

Keretben: Rosszabbodik a helyzet a bennlakásos létesítményekben

A szociális ellátórendszer bennlakásos intézményeiben a munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztérium aktuális jelentésének értelmében 485 fertőzött lakót és 309 fertőzött alkalmazottat tartanak nyilván. Egy nappal korábban 431 volt a fertőzött lakók és 294 a fertőzött alkalmazottak száma. A vírussal országszerte 97 intézmény lakója és/vagy alkalmazottja fertőződött meg. A vajdasági bennlakásos intézményekben 40 fertőzött lakót és 82 fertőzött alkalmazottat tartanak nyilván.