2024. április 20., szombat
SZABADKERESKEDELMI EGYEZMÉNY

A jövő év elején már megnyílhat Szerbia számára az eurázsiai piac

Az Eurázsiai Gazdasági Unió (EAEU) szorgalmazza, hogy az év végéig mind az öt tagállama véglegesítse a Szerbiával megkötött szabadkereskedelmi megállapodást – jelentette be Ija Malkina, az Unió elnöklő bizottságának vezetője Moszkvában. Az online sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Oroszország és Fehéroroszország parlamentje már ratifikálta az egyezményt, az örmény, a kazah és a kirgiz ratifikáció pedig várhatóan még az év vége előtt megszületik.

A kétoldalú megállapodások értelmében az EAEU tagállamai kötelezik magukat az áru szabad áramlására, illetve biztosítják Szerbia számára a szabadverseny feltételeit a tagállamok piacain.

Mint ismeretes, a gazdasági együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot 2019. október 25-én írták alá Moszkvában. A dokumentumot szerb részről Ana Brnabić miniszterelnök látta el kézjegyével.

A szerződés életbe lépéséhez Szerbiában és az EAEU mind az öt tagállamában el kell fogadtatni a megállapodást – tette hozzá Malkina. Kiemelte, hogy az utolsó dokumentum megérkezését követő 60 nap után lép életbe a szabadkereskedelmi egyezmény Szerbia és az Eurázsiai Unió között.