2024. április 16., kedd
NAGYBECSKEREKI PREKON

Ötévi tilalom, több milliós büntetés

A nagybecskereki Gazdasági Bíróság elsőfokú ítéletének értelmében öt évre betiltotta a Prekon állati tetemeket feldolgozó üzem működését. Ezenkívül 4,5 millió dináros pénzbüntetést szabott ki a vállalatra, Srđan P. korábbi igazgatót 300 ezer dináros pénzbüntetés kifizetésére kötelezték, Slavko P. negyedrendű vádlottra 200 ezer dináros pénzbüntetést szabott ki, míg S. J.-t felmentették a vád alól. Az ítéletet háromtagú tanács mondta ki, melynek Jelica Bakovi bíró volt az elnöklője. A jogerős ítéletet a Fellebbviteli Bíróság hozza majd meg.

Hetekig tiltakoztak a polgárok (Kecskés István felvétele)

Hetekig tiltakoztak a polgárok (Kecskés István felvétele)

Az ítélet megindoklása szerint a nagybecskereki Prekon vállalat és az igazgató S. P., mint jogi személy, felelős, amiért 2016 első felében nem ellenőrizték a gázok kibocsátását az üzemből. Emellett nem intézkedtek annak érdekében, hogy csökkentsék az üzemből kibocsátott kellemetlen szagokat. Az ilyen kapacitások kellő szűrők nélkül az ammónia, akrolein és hidrogénszulfid kibocsátásával károsítják a környezetüket.

A környéken élő polgárok elővigyázatosan fogadták a legújabb bírósági ítéletet, mert ez immár a harmadik elsőfokú ítélet, amellyel betiltották az üzem működését, de a két korábbi alkalommal a Fellebbviteli Bíróság hatályon kívül helyezte azokat. A nagybecskereki Gazdasági Bíróság korábban három évre betiltotta a Prekon működését. Egyúttal gazdasági vétség miatt hárommillió dináros pénzbüntetést szabtak ki az üzemre, három felelős személyt is pénzbüntetéssel sújtottak. A másfél éve kimondott ítélet végrehajtását azonban egy feltételhez kötötték: csak az esetben lépett (volna) életbe, hogyha a vállalat meghatározott határidőben nem szereli fel a szűrőberendezést és nem szünteti meg a kellemetlen szagok kibocsátását. A szűrőket felszerelték, de a környéken élők szerint ez semmit sem változtatott a helyzeten.

Az üzem környékén élő nagybecskereki polgároknak a nyár folyamán hetekig tartó tiltakozásai után a felügyelőség augusztusban ideiglenesen leállította az üzem működését.