2024. március 29., péntek

Tesztelik az állami érettségit

A Zentai Gimnáziumban szerdán magyarból, csütörtökön matematikából, pénteken biológiából írják az első próbaérettségi vizsgát

Szerbia-szerte 101 középiskola mintegy 5000 diákja vesz részt az állami érettségi vizsga bevezetésének projektumában. A program a 2016/2017-es tanévben vette kezdetét, az Oktatási Minisztérium akkor alakított ki munkacsoportot a középiskolai záróvizsga tervének kidolgozásához, most írják a kiválasztott iskolák meghatározott osztályai az érettségi vizsga első próbatesztjét. Jövő év májusában kerül sor a második próbaérettségire, 2022. márciusában az állami érettségi főpróbáját tartják, és 2022. júniusában írják a végzős középiskolások az első állami érettségit. Egyedüli magyar iskolaként a Zentai Gimnázium került be a projektumba.

A sajtótájékoztatón ismertették a projektum folyamatát (Fotó: Homolya Horváth Ágnes)

A sajtótájékoztatón ismertették a projektum folyamatát (Fotó: Homolya Horváth Ágnes)

A városházán sajtótájékoztatót tartottak a Zentai Gimnáziumban szerdán megírt első állami próbaérettségiről, amelyet az iskola kiválasztott harmadikos osztálya magyar nyelvből írt meg.

EZ AZ ELSŐ LÉPÉS

Juhász Attila, Zenta község oktatással és művelődéssel megbízott tanácstagja elmondta, nagyon fontos, hogy a Zentai Gimnázium egyedüli magyar iskolaként bekerült a programba, hiszen így végigkövethetik a projektum alakulását, kifejlődését, és mire elérkezik az első állami érettségi időpontja, minden olajozottan fog működni.

Ujházi Éva, a Zentai Gimnázium igazgatója szintén a projektumban való részvétel fontosságát hangsúlyozta, valamint kiemelte, hogy az állami érettségi nagyobb szabadságot ad majd a tanulóknak, hiszen a kötelező tantárgyakon túl azokat a tantárgyakat választják majd, amelyek szükségesek lesznek a választott egyetemre való bejutáshoz. Elmondta, hogy az elmúlt években több szemináriumon is részt vettek a témával kapcsolatban, folyamatosan készítik fel őket a teendőkre, és ez által a diákok is közelebb kerülnek az új érettségi formához:

–  Az állami érettségi vizsga projektuma a 2016/2017-es tanévben kezdődött meg, és ez egy teljesen európai uniós projektum, amelynek végeredménye 2022-ben lesz látható, amikor a diákok először tesznek állami érettségi vizsgát. Az általánosan képző középiskolákban, így a gimnáziumokban is érettségi vizsgának fogják hívni, a szakiskolákban és művészeti középiskolákban pedig záróvizsga néven fut majd. Szerbia-szerte 101 iskolát választottak ki a projekt tesztelésére, többek között a Zentai Gimnáziumot is, ami nagy feladat elé állított bennünket, de nagyon örülünk, hogy részesei, alkotóelemei vagyunk a folyamatnak.

A TESZTEK TESZTELÉSE

A projektum most ért el addig a pontig, amikor a diákok megírták az első próbaérettségit, vagyis most kezdjük tesztelni a teszteket és azt a módot, ahogyan majd le kell bonyolítanunk egy állami érettségit. Iskolánk kiválasztott magyar tannyelvű harmadikos osztálya tegnap délelőtt írta meg az első anyanyelvi próbaérettségit. Az új érettségi rendszer bevezetésének az a lényege, hogy ezentúl több választható tantárgy áll a diákok rendelkezésére, és hogy különböző szintű érettségi vizsgákat lehet majd tenni, igénytől függően. Eddig a gimnáziumokban három tantárgyból lehetett érettségizni: volt egy kötelező tárgy, az anyanyelv, az általános gimnáziumokban mindenhol kötelező volt a matematika, illetve ehhez egy választható tantárgy járult, amihez házi dolgozatot írtak. A társadalmi tagozatokon matematika helyett az első nyelv volt kötelező. Ez most megváltozik, ugyanis sok kritika érte azt, hogy mindössze három tantárgyból adják ki az érettségi bizonyítványt a gimnáziumok, és ezek után szinte az összes általános tárgyból tudnak érettségit tenni, beleértve a szerbet, mint környezetnyelvet is, és a gyerekektől függ, melyiket választják. Ami viszont mindenkinek kötelező lesz, akár általánosan művelő, akár társadalmi, nyelvi tagozatra jár, az a matematika, tehát matematikából egész Szerbiában minden gimnazistának érettségiznie kell. Ezenkívül a diák azt a tantárgyat választja, amelyiket akarja, illetve annyit választ, amennyire szüksége lesz a felvételihez. A projektumot úgy képzelték el, hogy az állami érettségi lesz tulajdonképpen az egyetemi felvételi is. Az általános tantárgyakból a gimnáziumi tananyagot kérik majd felvételire, de hogy melyik egyetem mit fog elfogadni, az még nincs teljesen letisztázva, de a projektum végéig 2022-ig kikristályosodik.

Egyedüli magyar iskolaként a Zentai Gimnázium került be a projektumba (Fotó: Herédi Krisztián)

Egyedüli magyar iskolaként a Zentai Gimnázium került be a projektumba (Fotó: Herédi Krisztián)

A KÖVETKEZŐ PRÓBA MÁJUSBAN

A környező országokhoz hasonlóan az érettségik többszintesek lesznek, tehát alapfokú, középszintű és emelt szintű érettségit lehet tenni, attól függően, hogy a tanuló mennyire frekventált egyetemre, egyetemi szakra szeretne majd beiratkozni, tehát maga a diák fogja eldönteni, hogy a szükséges tantárgyból milyen szintű érettségit tesz. Amennyiben orvosi karra szeretne valaki bejutni, annak minden bizonnyal kémiából és biológiából emelt szintű érettségit kell tennie ahhoz, hogy az eredményével pályázni tudjon az egyetemre. Ugyanakkor ahhoz, hogy érettségi bizonyítványt kapjon, érettségiznie kell anyanyelvből és matematikából, de azt valószínűleg inkább majd alapszinten teszi, vagyis ez az új rendszer sokkal nagyobb mozgásteret ad a diákoknak.

Szerdán tehát a Zentai Gimnáziumban a diákok magyar nyelvből egy kilencven perces próba írásbeli érettségi vizsgát tettek, vagyis ez annak is csak a kísérleti fázisa. Ma írják matematikából, pénteken pedig biológiából. Azért kell ezt már két évvel korábban is tesztelni, mielőtt élesben írnák, mert most azt is vizsgálják, milyenek a tesztek. Azt nézik, hogy jók-e, érthetőek-e, sőt a tesztfeladatok mellé a gyerekek egy kérdőívet is kapnak, amelyben fel kellett tüntetniük, ők milyennek látják a teszteket, és ezt fogják majd értékelni.

A minisztérium tehát erre az első tesztelési lépcsőfokra egy osztályt jelölt ki a Zentai Gimnáziumból is és a többiből is, majd 2021 májusában mind a 101 kiválasztott iskolában az összes harmadikos osztály megírja az újabb próbatesztet. Ez nálunk még három osztályt fog érinteni, egy szerbet és még két magyart, tehát a Zentai Gimnáziumban összesen négyet. A minisztérium tehát négy lépcsős útvonalat képzelt el az állami érettségiig. Ezen a héten az első lépcsőt lépjük meg, a következő lépcső májusban lesz, a harmadik lépcsőfok 2022 májusában, a negyedik pedig a 2022 júniusban megtartandó állami érettségi. Az érettségi tehát egységes lesz, alkalmazkodni fog a felsőoktatáshoz is, és helyettesíteni fogja a felvételit. Nagy előnye, hogy egységesíti az oktatási rendszert, hatékony átmenetet jelent a középiskolai oktatásból a felsőoktatás felé – magyarázta Ujházi Éva.

A sajtótájékoztatón két harmadikos diáklány is részt vett, Gyulai Lilla és Terhes Virág, akik megírták az első magyar próbatesztet és úgy nyilatkoztak, hogy belefértek a kilencven percbe. Elmondásuk szerint megoldható volt a teszt, sokszor át kellett olvasniuk a fontosabb dolgokat, de megbirkóztak vele, hiszen tanáraikkal folyamatosan készültek rá.

A Zentai Gimnázium próbaérettségi bizottságának elnöke Ujházi Éva, elnökhelyettese Both Emese, titkára Oxana Doro, az érettségi bizottság tagjai pedig Krizsán Lívia, Juhász Aranka, Ivana Dondur Maksimović és Miloje Grbin.