2024. április 25., csütörtök

Topolya ünnepelt

Papp László és Liszka Péter vehette át a Pro Urbe díjat

Ugyan Topolya szeptember 15-én jegyzi a község napját, de a járványhelyzet miatt egy hónapot csúszott a községi képviselő-testület díszülése, illetve az ilyenkor szokásos díjak és elismerések átadása.

Topolya község idei díjazottai a községi elnök, Szatmári Adrián, és a képviselő-testület elnöke, Saša Srdić társaságában (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Topolya község idei díjazottai a községi elnök, Szatmári Adrián, és a képviselő-testület elnöke, Saša Srdić társaságában (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A köztudott okok miatt eben az évben rendkívül szerény körülmények között, a biztonsági előírásokat betartva zajlott a rendezvény a Művelődési Ház színháztermében. A himnuszok után Saša Srdić, a kkt elnöke köszöntötte szerb, magyar, szlovák és ruszin nyelven a megjelenteket.

– Egy nehéz és kihívásokkal teli, mégis sikeres év van mögöttünk. A Covic–19 mindannyiunk életére hatással van, számos kérdéssel, problémával jár, amit meg kell oldani. Ebben az összetételben az új községi képviselő-testület augusztus 21-én ült össze először, a korábbihoz képest bizonyos változásokkal, de ugyanazokért a célokért, friss energiákkal. Ez utóbbira pedig szükség lesz az előtt, amivel szembe kell néznünk. Az idei községnapi ünnepségsorozat teljesen különbözik a korábbi években megszokott menettől és lendülettől. Ennek a szerény ünnepi ülésnek egy részről az a célja, hogy ne szakítsuk meg a községi ünnepségsorozat hagyományát, és nem mellesleg hogy megköszönjük fáradozásaikat azoknak a polgártársainknak, akik munkájukkal a közösségünket gazdagították – mondta egyebek mellett Saša Srdić, aki sikerként könyvelte el azokat a befejezett és már megkezdett topolyai kapitális, és kisebb léptékű beruházásokat, amikre Topolya már nagyon régen várt.

Szatmári Adrián községi elnök kitért arra, hogy ugyan embert próbáló feladat szembe nézni a koronavírus miatt keletkezett helyzettel, de az önkormányzat nem vallhat kudarcot egy ilyen helyzetben sem.

– Egy önkormányzatnak jólétben és nehézségben is az a feladata, hogy kiszámíthatóságot, biztonságot és stabilitást biztosítson a polgároknak. Úgy gondolom, hogy jól vettük az akadályokat, és ha összegeznünk kell, elégedettek lehetünk. Topolya két legjelentősebb beruházása, a szennyvíztisztító és a fedett medence kiépítése is jó ütemben halad. Fejlesztettük az ipari parkot, és tartományi támogatással zajlik a városi és a falusi ivóvízhálózatok felújítására is. Építjük-szépítjük a tavunk környékét, és hamarosan elkészül a partján az autós kemping, emellett a falvainkban is oda figyelünk a fejlesztésekre. Kiemelten kezeljük a civil szervezeteket és a mezőgazdasági termelőket. Támogatjuk a Dr. Hadzsy János Egészségházat, és a falusi rendelők működését is. Tartományi támogatásból és a Magyar Nemzeti Tanács segítségével megújultak óvodáink és iskoláink, a diákotthon hamarosan megnyitja kapuit a bentlakók előtt. A közeljövőben városunk ad otthont az ország legmodernebb labdarúgó-stadionjának is – mondta egyebek mellett a községi elnök.

Topolya község idei díjazottai nevében Papp László mondott köszönetet (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Topolya község idei díjazottai nevében Papp László mondott köszönetet (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Ezt követően Papp László bácskossuthfalvi helytörténész, és Liszka Péter sportoló vehették át a község Pro Urbe díját. Plakett elismerésben részesült a Dr. Hadzsy János Önkéntes Tűzoltó Testület, példamutató és önfeláldozó humanitárius tevékenységéért. A községi elnök köszönőlevelét vehette át Benčik Senka pedagógus, a ruszin nyelv ápolása és megőrzése terén kifejtett kiemelkedő munkájáért. Rakk Lajos agrármérnök a mezőgazdasági ágazatban végzett szakmai teljesítményéért részesült a községi elnök köszönetében, mint ahogy Radovan Tešić újságíró is, aki a tájékoztatás terén több évtizeden át kifejetett kiváló munkájáért kapta kézhez az elismerést.

A díjazottak nevében Papp László mondott szerb és magyar nyelven köszönetet.

– Az ember nemcsak azért dolgozik, hogy megkeresse a kenyerét, hanem hogy hasznosnak is érezze magát. Amikor elindultunk az úton, akkor nem a díjak lebegtek a szemünk előtt, hanem csak tettük a dolgunkat. Ez pedig a körülöttünk levők támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg. Elsősorban a családjainknak, barátainknak tartozunk köszönettel, és azoknak a támogatóknak, akik erkölcsileg és anyagilag is hozzájárultak a munkánk kibontakozásához – mondta Papp László.