2024. április 19., péntek

Sakktivity karanténkiadásban

Az érdeklődők szombaton 10 órától online követhetik figyelemmel a népszerű játékos sakkvetélkedőt

Szombaton hatodik alkalommal tartják meg a Sakktivity elnevezésű népszerű játékos sakkvetélkedőt, amely a Világsakkfesztivál része. Idén a járványhelyzetre való tekintettel a vetélkedőre megváltozott körülmények között kerül sor. A részletekről Rózsa Zsombort, a Sakktivity szellemi atyját és főszervezőjét, a szabadkai Logiscool igazgatóját kérdeztük.

Rózsa Zsombor (Fotó: Gergely Árpád)

Rózsa Zsombor (Fotó: Gergely Árpád)

– Szombaton tartjuk meg a Sakktivityt, akkor, amikor a Világsakkfesztivált is megrendezik. Az idén más formában rendezzük meg a vetélkedőt. A mozgásfeladatokat a kvízszerű műveltségi feladatok váltják fel. Mivel teljesen átalakítottuk a Sakktivityt, hét teljesen új játékot mutatunk be. A legnagyobb változás azonban az, hogy eddig nyolctagú csapatok versenyeztek, idén viszont egy gyermekjátékos és egy sztárvendég alkot egy csapatot. Amikor elkezdtük szervezni a rendezvényt, még nem tudhattuk, hogy milyen járványügyi előírások lesznek érvényben. Ezért azt a döntést hoztuk meg, hogy egy elkülönített helyen, kevés játékossal szervezzük meg. Emellett idén a közönség online, a Sakktivity Facebook-oldalán követheti a játékot szombaton 10 órai kezdettel – ismertette az idei Sakktivity újdonságait Rózsa Zsombor.

Az idei sztárvendégek Brasnyó Zoltán rádiós műsorvezető, Szerda Zsófia újságíró, Kovács Nemes Andor színművész, Pesti Emma festőművész, Pesitz Mónika színész, jelmeztervező, Sutus Áron művelődésszervező, Facković Melissza rádiós műsorvezető és Varga Iván jazz-zongora tanár, előadóművész lesznek, míg a házigazda szerepében Agárdi Gábor, a Szabadkai Magyar Rádió főszerkesztője látható majd.

A Sakktivity egyik támogatója a Logiscool, az intézmény több diákja is részt vett már a vetélkedőn. Rózsa Zsombor elmondta, hogy a Logiscool keretein belül folyó oktatás és a sakk remekül kiegészíti egymást. De milyen oktatás folyik az intézményben? Rózsa Zsombor erre a kérdésre a következőt válaszolta:

– Logiscool egy nemzetközi programozóiskola, amely 2014-ben Budapestről indult. A kezdeményezés egy egyedülálló oktatási platformot és programot hozott létre, a legnagyobb programozócégekkel együttműködve, mint amilyenek a Google, az Apple, a Facebook, a YouTube vagy éppen a Microsoft. Azt mondhatom, hogy a Logiscool birtokában egy olyan dinamikus oktatási program van, amely követi a világtrendeket. Nálunk a gyermekek minden órán számítógépes játékokat alkotnak. A játékalkotás egy kreatív művészi feladat, amelynek a megvalósítása programozói, logikai tudást igényel. Emellett a Logiscool programjában az iskolai tananyag is helyet kap. Például, amikor a gyermekek játékot alkotnak, és a játék a víz alatt játszódik, akkor számolniuk kell a felhajtóerővel, és megtapasztalják, hogy ez az erő miként is működik, és hogyan hat a megalkotott karakterre, vagy említhetném az űrben játszódó játékoknál a súlytalanság állapotát is – magyarázta Rózsa Zsombor.

A fentiekhez hozzátette, hogy a Logiscool két héten belül iskolát nyit Újvidéken, ahol magyar és szerb nyelven folyik majd az oktatás.

– A szülőket arra bátorítanám, hogy amikor iskola utáni programot választanak gyermekük számára, akkor érdemes olyan lehetőséget választaniuk, amely egyszerre hasznos és szórakoztató is. A Logiscool egyértelműen egy ilyen program – szögezte le Rózsa Zsombor.