2024. május 14., kedd

A tudomány hazugsága

Erről sokan és régóta beszélnek már Európában, de most, amikor immár minden ember naponta és saját bőrén tapasztalja ennek valóságát, életellenes, pusztító erejét, érdemes a gyökerénél megvizsgálni ezt az életünket behálózva megrontó jelenséget. Csodálatos a magyar nyelv és a nyelvben kódolt gondolkodásunk, milyen tömören állít és leleplezi az évszázadok óta sulykolt hazugságokat. Esetünkben az újkori vallásnak beállított tudomány, illetve az új főpapság, a tudósok (nem a tudók!) álságos világát illetően.

A legnagyobb magyar gondolkodó Hamvas Béla Az Antikrisztus (1960–1964) című esszéjének pár részlete:

„Ami az élet terhein való könnyítés jegyében áll (mint a vallás, filozófia és a tudomány), az eszméletlenség egy neme.”

„Sem vallás, sem filozófia, sem tudomány arra, hogy az ember abszolút tudást érjen el és életét megalapozza, nem alkalmas. Mindhárom az élet terhein való könnyítés, vagyis elrejtőzés az igazság elől. Életté leszűkített lét, amely abban a hiszemben van, hogy az élet önmagából érthető. Az igazságtól való elhagyatottság.”

„A hagyomány hitelességének mértéke a kinyilatkoztatás. Ez a mérték abszolút. A kinyilatkoztatás közvetlen. A kinyilatkoztatásban az igazságnak olyan köre nyilvánul meg, amely bizonyításra nem szorul, mert a bizonyíthatóságon túl van. A kinyilatkoztatás az élet megértése abból, ami  több, mint élet.”

„A tudománynak nincs igazsága csupán valósága (úgynevezett tények), s ezért az egzakt tudomány valóság igazság nélkül. Ami annyit jelent, hogy abból, amit a tudomány mond, még ha a valóság teljes egészének meg is felel, nem következik semmi. Nem megértés, csupán értesülés, és ennek egzisztenciálisan kötelező érvénye nincs.”

„A tudomány elmerült az értelmetlen ész démonizmusába.  A legjellemzőbb példája ennek az emberi lét és eredet kutatási stratégiája, ami kettős alapra épít: zoológiára és a masinizmusra.”

„A természettudomány a mágiából eredt, jellegzetesen ismeret és nem tudás, ezért áll a mechanizmus és a zoológia, nem pedig a humánum alapján. Következménye annak, hogy a lét egy kategóriával szegényebb. Mivel csak valósága van, igazsága nincs, nincs érzékenysége az értékekre, ami annyit jelent, hogy közömbös és semleges. Ami közömbös, nem kényszerít állásfoglalásra, és még ez benne a legjobb. A természettudomány ezért végül szolgálni kényszerül, és szolgálja is Európában a hatalmi ösztönt, megalapozza a hazugságot, az erőszakot és a kizsákmányolást.”

„… az emberi létezés /…/ még sötétebb és még feldúltabb, még embertelenebb, még hazugabb, vagyis a racionalizmus olyan organizált létkorrupció, mint a farizeizmus és a klerikalizmus volt, csak egy fokkal magasabb élettechnikai szinten. A racionalizmusban a tudomány kulminál. A racionalizmus a tudományban teremtette meg azt a megkerülhetetlen és megcáfolhatatlan rendszert, amely a létrontás-szisztémát fenntartja.”

Tegyük hozzá: ma már szó szerint a levegővételt is diktálja. Ez az a pont, ahonnan végérvényesen elkezdődött az újkori végletes gondolkodásmód és eszköztárának felmorzsolódása. Ha túl akarjuk élni, változtatni kell minden téves beidegződésünkön. Olvassunk Hamvast (is).