Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

Távoktatásról szülői és tanári szemmel

A VANCSESZ és a topolyai 3+ Nagycsaládosok Egyesülete családi napot tartott

K.P.D.

2020. szeptember 24., 12:06

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége a Népesedési és családgondozási program 2020 keretében találkozót szervezett a topolyai Kinga-tanyán. A rendezvénysorozat Péterrévén zárul – tudtuk meg Krizsán Vilmostól, a VANCSESZ elnökétől.

A topolyai nagycsaládos találkozón

A topolyai nagycsaládos találkozón

– A Családi nap című rendezvénysorozatunk célja, hogy barátkozzunk egymással, gyarapítsuk a közösségi élményünket. A körülményekre való tekintettel határoztunk úgy, hogy több helyszínen, kisebb csoportok részvételével szervezzük meg a rendezvénysorozatunkat. Legnagyobb sajnálatunkra ezúttal a külföldi partnerszervezeteink nélkül vagyunk kénytelenek a rendezvényeinket lebonyolítani, így csak a vajdasági tagságunk vesz rajta részt, korlátozott létszámmal. Topolyára Óbecséről, Péterrévéről, Moholról, Adáról, Kishegyesről, Tornyosról érkeztek résztvevők. Készülünk a másfél hónap múlva esedékes Nemzetközi népesedés konferenciánkra, amit reméljük meg tudunk tartani magyarországi előadóink részvételével – hallhattuk Krizsántól, aki elmondta azt is, hogy az esedékes konferencia keretében szeretnék a magyarországi családtámogatási rendszert ismertetni a szerbiai hivatalos szervekkel.

– A topolyai találkozó egyik lényeges pontja az volt, hogy a jelenlevő szülők bevonásával beszélgetés folyt az oktatás jelenlegi helyzetéről, problémáiról. Megállapíthattuk, hogy ebben a pillanatban több területen is sántikál az oktatási rendszer. Például a 30 perces órák meglátásunk szerint rövid távon esetleg megoldást jelenthetnek, de hosszú távon kifejezetten károsak a gyerekeknek. Főleg az alaptantárgyakból lenne nagy szükség arra, hogy teljes értékű órákon vehessenek részt a diákok. Komoly aggodalmak fogalmazódtak meg a megbeszélésen résztvevőkben, hogy az iskolaév, vagyis a tanulmány végén megszerzett diplomák nem lesznek egyenértékűek a korábbi generációk okleveleivel – összegezte a tanácskozás részleteit a VANCSESZ elnöke. Elmondta azt is, hogy „nagycsaládos” szemmel is megvizsgálták a témát, és arra a következtetésre jutottak, hogy azokban a családokban, amelyekben több iskoláskorú gyermek is nevelkedik, hatványozódnak a szervezési kihívások, ami nagy terhet ró ki a munkaviszonyban levő szülőkre. A pedagógusok számára is fárasztó a helyzet, s nem mellesleg a diákok a legnagyobb elszenvedői ennek az időszaknak.

Tót Gabriella, a házigazda 3+ Nagycsaládosok Egyesület elnök asszonya is megosztotta élményeit. Gyermekein keresztül betekintést engedett az általános iskolai, de a középiskolai tapasztalataiba is.

– Alsó osztályokban, mivel kis létszámú osztályokról van szó, nincsenek szétosztva a tagozatok. A kihívások itt is megvannak, de enyhébbek. A felső osztályokban fokozódnak a gondok, de még teljesíthetők valahogy. A problémák a középiskolában viszont tornyosulnak, és igazából a tanmenet sikere teljes mértékben a tanár személyiségén, rátermettségén és rugalmasságán múlik. Középiskolásaink Szabadkára járnak, hetente változik a tanítási rend. Az online oktatás hetében is kétszer 1,5 órára be kell utazniuk gyakorlatra, a tanítás ideje alatt egyébként gyermekeink lakásban laknak. Ez azt jelenti, hogy azon a héten kétszer kell kifizetnünk az autóbusz költségeit, amikor gyakorlatoznak. Nekünk, topolyaiaknak szerencsénk van az autóbusz-összeköttetés terén, mert a járatok gyakrabban közlekednek, de halljuk azoknak a gyerekeknek a megpróbáltatásokkal teli tapasztalatát, akik a környező falvakból járnak Szabadkára – osztotta meg gondolatait a 3+ elnök asszonya, aki elárulta azt is, hogy az online héten ugyan elkapják a gyerekek a tananyagot írásban, de a gyakorlati magyarázat hiányában nem tudják teljesen elsajátítani.

– Mivel hetente váltakozó, vegyes online és élő oktatásról beszélünk, már szinte követhetetlen az egész folyamat, a gyermekemnek is kihívás, nekem, mint szülőnek pedig hatványozottan az – mondta el Tót Gabriella, aki a tanácskozás egyik pozitív tapasztalatának nevezte, hogy a megbeszélés résztvevői azzal szembesültek, hogy ezek a gondok nem egyedi problémák, a résztvevő vajdasági szülők egyforma tapasztalatokról számoltak be.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége