Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

Tisztálkodási szokások régen és napjainkban

Hiedelmek, gyógyítás, rontáselhárítás mosdatással, fürösztéssel

Törteli Réka

2020. szeptember 23., 18:03

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

2.

A mosakodás kellékei (Zentai Városi Múzeum)

A mosakodás kellékei (Zentai Városi Múzeum)

Gyógyításra akkor van szükség, ha az ember szervezete legyengül, megbetegedik. A fürdőt már ősidők óta használják erre a célra. „Néprajzi gyűjtések sora mutatja, hogy a fürdés a hagyományos paraszti felfogás szerint elsősorban a betegség tisztátalanságától megszabadító, egészségjavító, gyógyító eszköz.” A házilag készített gyógyfürdőket különleges szokások övezték, példának okáért a vizet különböző helyekről merítették a mágikus számok szerint. Fontosnak tartották a „tűz erejével felruházott” vizet is.

A szenesvíz a betegségek, illetve a rontások megszüntetésére volt alkalmas. Hiszen mi is lehet hatásosabb a tűz és a víz együttes tisztító erejénél? Az elkészítése a következőképpen történt: parazsat tettek kevés mennyiségű vízbe, majd ezzel kellett megmosdatni az illetőt, illetve megitatni vele. Ha a parázs leül, a rontás megtörtént, ha fenn marad, akkor pedig nem. A kisbabáknál létezett még rontáslevétel. Az egyik ilyen: egy kanál ólmot kellett felmelegíteni, ebben meg kellett, hogy jelenjen annak az arcformája, aki szemmel verte a gyermeket, és ennek az illetőnek meg kellett törölnie a baba arcát a kombinéja aljával.

Azt is tartották, hogy a kisbaba fürdővizét nem szabad kiönteni napnyugta után, mert nyugtalan lesz a gyermek álma.

A locsolkodás magyar húsvéti hagyomány

A locsolkodás magyar húsvéti hagyomány

A lányok karácsonykor a mosdóvízbe almát tettek, hogy egészségesek legyenek

A lányok karácsonykor a mosdóvízbe almát tettek, hogy egészségesek legyenek

A vízben való alámerülés a mitológiában a halált, majd az újjászületést jelképezi. Az első fürdetésnek fontos szerepe van, az újszülöttet hideg vízben fürösztötték, hogy egészséges legyen, és hogy soha ne fázzon. A gyermekről langyos esővízzel, tiszta ronggyal tisztogatták le a méhlepényt. A keresztelés volt a másik fontos dolog a csecsemőknél: megszabadítja őket az eredendő bűntől, illetve ezáltal tagjai lesznek az egyháznak. A gyengének tűnő újszülötteket már néhány nap után megkereszteltek.

Nemcsak a születéskor, hanem a halál bekövetkezte után is hagyomány volt a mosdatás. A halottat kétszer volt szokás megmosdatni, ez jelképezi a halott elindítását a holtak országába. Miután valaki elhunyt a házban, azt a szobát, ahol történt az eset, azonnal felseperték (később természetesen az egész házat kitakarították, de ez volt az első lépés). A halott holmiját hat hétig nem volt szabad elmozdítani, később pedig mindent ki kellett dobni vagy elajándékozni, nehogy szerencsétlenséget hozzon a házra. A temetésen az emberek a „tisztátalanságuktól” kézmosással szabadultak meg.

A nagypénteki hajnali mosakodást szótlanul kellett végezni, néhány helyen almát is raktak a vízbe. Viszont a tavaszi szépség- és egészségvarázsló rítus nem volt feltétlenül valamilyen fontos naphoz kötve, lehetett ez akár márciusi hó vagy április elején leesett esővíz.

A húsvéthétfői locsolás régebben teljes vízbemerítés volt, a legenda szerint a Jézus feltámadását hirdető asszonyokat vízzel locsolták le.

Ma már furcsa belegondolni, hogy az emberek mennyire kötődtek a hiedelmekhez, és féltek a következményektől, ha nem tartották be. Ha megfigyeljük, sok dolog még ma is jelen van, viszont annyira beépült a köztudatba, hogy észre sem vesszük. A tisztálkodási szokások az évek alatt jó irányba haladtak, hiszen rengeteg problémát el lehet kerülni a higiénia betartásával.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége