2024. április 20., szombat
BIRKÓZÁS

Kanizsai a magyar bajnok

A favoritok begyűjtötték az aranyérmet a birkózók hétvégi magyar országos bajnokságán, amelyet a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémia új arénájában, a KIMBA Sportcsarnokban rendeztek.

A bajnokságra nézőket is beengedtek (Fotó: MTI)

A bajnokságra nézőket is beengedtek (Fotó: MTI)

A viadalon – amely a járvány márciusi kezdete óta az első volt – 145-en indultak, és különösen a kötöttfogásúak között volt sok hiányzó a válogatott erősségei közül. A nap legkiélezettebb csatáit a kötöttfogásúak 87 és a szabadfogásúak 74 kilós versengései hozták. Előbbiben a junior-Eb-második Losonczi Dávid 2:2-es eredménnyel, később szerzett ponttal győzte le a junior világ- és Európa-bajnok Takács Istvánt. Utóbbiban Vida Csaba késztette óriási meccsre az idei Eb-n ötödik, dagesztáni származású Kuramagomedov Muradot, aki 10:7-re nyerte meg végül a finálét. Külön érdekesség még, hogy a kötöttfogásúak 55 kg-os súlycsoportjában a Pécsen élő és dolgozó, egyébként sokszoros szerbiai bajnok magyarkanizsai Gazdag Krisztián nyert.

A magyar bajnokok, nők, 50 kg: Gaál Henrietta (Vasas). 53 kg: Dénes Mercédesz (Érdi Spartacus). 55 kg: Rehor Orsolya (Cegléd). 57 kg: Barka Emese (Csepel). 59 kg: Bognár Erika (Honvéd). 62 kg: Szél Anna (Orosháza). 65 kg: Szabados Noémi (FTC). 68 kg: Sleisz Gabriella (ESMTK). 72 kg: Szabó Franciska (Sziget SC). 76 kg: Magasházi Mercédesz (Kerámia). Kötöttfogás, 55 kg: Gazdag Krisztián (Pécs). 60 kg: Török Tamás (Cegléd). 63 kg: Kecskeméti Krisztián (Cegléd). 67 kg: Krasznai Máté (Csepel). 72 kg: Fritsch Róbert (Csepel). 77 kg: Losonczi Ottó (ESMTK). 82 kg: Lőrincz Tamás (Honvéd). 87 kg: Losonczi Dávid (ESMTK). 97 kg: Szilvássy Erik (Csepel). 130 kg: Majoros Ármin Mózes (ESMTK). Szabadfogás, 57 kg: Nyíri Milán (Csepel). 61 kg: Gamzatgadzsi Halidov (ESMTK). 65 kg: Kiss Károly (Pécs). 70 kg: Muszukajev Iszmail (FTC). 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya). 79 kg: Mester Milán (ESMTK). 86 kg: Nagy Mihály (Sziget SC). 92 kg: Veréb István (Haladás). 97 kg: Juhász Balázs (Kecskemét). 125 kg: Ligeti Dániel (Haladás).

Közgyűlés a KIMBA-ban

A magyar szövetség (MBSZ) pénteki közgyűlése után bemutatták a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) szakmai koncepcióját, amelyből kiderült, hogy olyan korábbi klasszisok is szerepet vállalnak, mint az olimpiai bajnok Hegedüs Csaba vagy a kétszeres világ- és Európa-bajnok Bácsi Péter. A szövetség hírlevele szerint előbbi nagykövetként és szakmai tanácsadóként, utóbbi szakmai igazgatóként segíti a KIMBA-t. „Gondolkodó, egészséges értékrendű birkózókat szeretnénk nevelni. Olyanokat, akik küzdeni akarnak és tudnak, a legjobbak lennének úgy, hogy közben jó emberekké válnak. Mindezért olyan vezetők állnak az akadémia élére, akikre méltán lehetünk büszkék, s felnézhet rájuk a jövő generációja” – fogalmazott Németh Szilárd, a szövetség elnöke. A kötöttfogásúaknál Fodor Zoltán és Cifferszky Ákos, a szabadfogásúaknál Gulyás István, míg a nőknél Ritter Diletta lett a szakágvezető.

A szövetség egyébként 64 millió forintos nyereséggel zárta a tavalyi, sportszakmai szempontból is rendkívül sikeres, utánpótlás- és felnőttszinten egyaránt világ- és Európa-bajnoki címeket, érmeket hozó esztendőt. Előtte az új csepeli létesítmény bejáratánál felavatták a kétszeres olimpiai bajnok névadó emléktábláját.