Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

Vesztesek és nyertesek

A járvány alatt sokan csődbe mentek, egyesek viszont szépen profitálnak

gyn

2020. szeptember 15., 20:37

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

 Az idén csupán a vidéki vendéglátás tudott úgy-ahogy megmaradni

Az idén csupán a vidéki vendéglátás tudott úgy-ahogy megmaradni

Sokan kerültek a csőd szélére a hat hónappal ezelőtt elkezdődött koronavírus-járvány miatt. A gazdasági serkentő intézkedések sem bizonyultak minden téren hatásosnak. Egyesek elvesztették a munkájukat, profilváltásra kényszerültek, bizonyos ágazatok viszont a járvány ideje alatt tettek szert jelentős haszonra.

A Szerbiai Gazdasági Kamara illetékesei szerint a hazai gazdaság helyreállása az eurózóna talpra állásától függ a leginkább,vagyis azoktól, akik az ország legjelentősebb külkereskedelmi partnerei. A járvány legnagyobb vesztese országos szinten a vendéglátóipar, nyertese pedig az IT-ágazat és a gyógyszeripar – írja a Novosti napilap.

A járvány megjelenésekor, mint a legtöbb országban, a polgárok elsőként a gyógyszertárakat és az üzleteket rohamozták meg, s a pánikhangulat miatt egy nap alatt megtöbszöröződött bizonyos boltok forgalma. A kijárási tilalom ideje alatt megnőtt a dohánytermékek iránti kereslet is. Sokan cigarettázással oldották a feszültséget.

– A statisztikai adatok alapján arra lehet következtetni, hogy a dohányipari termékek, a vegytisztítószerek, a gyógyszerek, az egészségügyi kellékek és az élelmiszeripar bizonyos ágazatai jutottak a legnagyobb haszonhoz – jelentette ki a Szerbiai Gazdasági Kamara.

A járvány megjelenésekor a vészharangot először az idegenforgalomban dolgozók kongatták meg. Az aggodalom leginkább a határzárak miatt alakult ki, mivel leállt a külföldi turisták érkezése. A nyár közeledtével a szerbiai polgárok többsége nem mondott le a pihenésről, és jobb híján az országban tölti a nyarat.

– A szállodaiparnak is sikerült részben lefedni a veszteségeit a hazai turistáknak köszönhetően, mert a hegyi, valamint a fürdőturizmus virágzott Szerbia területén. Másrészt, ebből továbbra sem volt hasznuk azoknak a szállodáknak, amelyek a nagyobb városokban (Belgrádban, Újvidéken, Nišben, Kragujevacon) találhatók, és eddig is a külföldi turisták, sportolók, tisztviselők vendéglátásából éltek.

Az idegenforgalmi irodák, vállalatok még mindig a gazdasági sokk hatása alatt vannak. A közúti forgalom is jelentősen visszaesett, több autóbusz-társaság még mindig nem állította vissza a menetrendjét, mert a gyér utasszám miatt veszteségessé vált a szállítás. A repülőgépforgalom hónapokra leállt, de az újraindulás óta sem állt vissza a járványidőket megelőző utasszám.

A társasági élet tilalma miatt többszörösen megnövekedett a kereslet a futár- és gyorspostai szolgáltatások iránt. A statisztikák alapján a kézbesítők munkamennyisége heti szinten 20-30 százalékkal megnőtt, a fizetésük a megugrott túlórák miatt elérte a havi 1000 eurót, a polgároknak viszont a túlterheltség miatt valamivel többet kellett várniuk a kézbesítésre.

Az idén a lakodalmakat, a különféle ünnepségeket nem a sokaság jellemezte, pedig mennyi zenész, fényképész, cukrász, díszletező, fodrász, szépségszalon... megélhetése múlik ezen.

– A rendezvényszervezőket nem ismeri el az állam külön területként és a vendéglátóiparhoz sorolnak bennünket. Valamennyire mindenki dolgozik, mi viszont egy helyben topogunk. A nyilvános gyülekezések tilalma miatt az egész iparág stagnál. Csaknem 1000 cég fennmaradása, valamint a hozzájuk tartozó 20 000 embernek a megélhetése válik kérdésessé – mondta Marijana Vukadin, az Event Industrije képviselője.

A gépjárműipar is különösen sújtott ágazat az idén, ezenkívül a textilipar és a készruhagyártás is visszaesett. Sok olyan vállalkozás, üzlet kényszerült bezárni, amely nem zárkózott gyorsan fel a digitális adásvételhez.

Ami igazi sikert aratott az elmúlt fél év során, az a szervezet ellenállását erősítő vitaminok, valamint a védőmaszkok, a kesztyűk, a fertőtlenítő szerek forgalmazása. A gyógyszertárak előtt hosszú sorok kígyóztak, és sokan visszaéltek a helyzettel, hiszen azokat a maszkokat, amiket a járvány kezdetén, márciusban még 200 dinárért árusították, jelenleg 10-15 dinárért tudjuk megvenni.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége