Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A járványhelyzet egyelőre stabil

Ha mindenki betartaná az óvintézkedéseket, az országot elkerülhetné a járvány következő hulláma

P.E.

2020. szeptember 9., 20:30

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

(Dávid Csilla felvétele)

Szerbia azért nem vesz részt a kínai SARS-CoV-2 elleni védőoltás klinikai tesztelésében, mivel az oltóanyag nem tesz eleget a Gyógyszerügynökség feltételeinek – erősítette meg Zlatibor Lončar leköszönő egészségügyi miniszter a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva, majd megerősítette, hogy október 1-jén megkezdődik a szezonális influenza elleni immunizáció, ami azért fontos, hogy a koronavírus és az influenzát okozó vírusok ne fertőzzenek ugyanabban az időben.

Az egészségügyben dolgozók felkészültek a járvány esetleges újabb hullámára. A vírusról továbbra is túlságosan keveset tudunk, ugyanakkor mostanra mindenki megtanulta használni a védőfelszerelést. Hamarosan egyeztetek azoknak a kórházaknak az igazgatóival, amelyek nem tartoznak a Covid-rendszerbe, hogy megbeszéljük, miként lehetne kihasználni a jelenlegi stabil időszakot az eddigiekben elodázott vizsgálatok elvégzésére. Prioritáslistákat készítünk, továbbá naprakésszé tesszük a korábban összeállított listákat, annak érdekében, hogy minél több diagnosztikai vizsgálatot lehessen elvégezni rövid idő leforgása alatt. Mindeközben a polgárokat továbbra is arra kérem, hogy zárt helyiségben viseljék a védőmaszkot, kerüljék a tömeges összejöveteleket, és tartsák be a javasolt távolságot – taglalta Zlatibor Lončar.

A miniszter elmondása szerint az a tény is indokolttá teszi az óvatosságot, hogy az elmúlt 24 órában a nagyjából 1000 személy közül, aki Covid-rendelőt keresett fel, 680 első vizsgálatos páciens volt. Korábban átlagban az összes vizsgálatnak a harmadát tették ki az elsővizsgálatos páciensek – tette hozzá Zlatibor Lončar.

Predrag Kon járványügyi szakértő, a köztársasági egészségügyi válságstáb tagja hiszi, hogy ha mindenki betartaná az óvintézkedéseket, az országot vagy elkerülné a járvány következő hulláma, vagy sokkal enyhébb lenne, mint amilyen júniusban és júliusban volt. A cél az, hogy az egészségügyi rendszer ne legyen kénytelen ismét a júniusban és júliusban jellemző hatalmas teherrel megküzdeni – emelte ki Predrag Kon az N1 tévé vendégeként. Mint hozzátette, a járványhelyzet részben stabilnak minősíthető, ám mivel továbbra is jelen van a vírus, és emiatt továbbra is fennáll a terjedésnek a lehetősége, részben bizonytalannak is.

Belgrádban megfigyeltük, hogy múlt héten növekedni kezdett a légzőszervrendszeri megbetegedéseknek a száma, szinte 70 százalékkal. Az esetek többségében tüsszögésben, orrfolyásban kimerülő tünetekről van szó, ám ezeknek az eseteknek a száma 2900-ról 4700-ra növekedett. Ez valójában nem meglepő, hiszen lassan elkezdődik a légzőszervrendszeri megbetegedéseknek az időszaka. Elsősorban a felnőttkorúak körében növekszik ezeknek a megbetegedéseknek a száma – fejtette ki Predrag Kon, majd reagálva az újságírói kérdésre, hogy miként növekedhetett ezen megbetegedések száma, ha az emberek kötelesek betartani az óvintézkedéseket, megjegyezte: „Egyedül az elmúlt napokban jegyzett számokról nyilatkozhatok, a többit csak feltételezni tudom.”

A tanévkezdést követő első nyolc tanítási napot értékelve Predrag Kon elmondta, hogy Belgrádban a fertőzés gyanúja okán több bejelentés is érkezett, és összesen három fertőzöttet is jegyeztek, és hozzátette, hogy közülük nem mindenki diák. Szerbia egyéb térségeinek és településeinek a vonatkozásában a szakértő nem tudott adatokkal szolgálni, annyit mondott, hogy a Batut Közegészségügyi Intézet szerint „az iskolákban mindenhol hasonló a helyzet, és nem merültek fel problémák”.

Hibrid oktatás az egyetemeken

Petar Bulat, a Belgrádi Egyetem oktatási rektorhelyettese a Prva tévének nyilatkozva azt mondta, hogy az egyetemisták többsége hibrid oktatásban vesz részt: az előadásokat online térben tartják meg, a gyakorlatokat pedig a karokon. A gyakorlatokon korlátozott számú hallgató vehet részt – mondta Petar Bulat, majd bejelentette, hogy a koronavírussal fertőzött hallgatók számára rendkívüli vizsgaidőszakokat terveznek beiktatni. Ahhoz, hogy az adott hallgató jogot formálhasson erre, elegendő lesz átadni az egyetemnek a megbetegedést igazoló orvosi jelentést – tette hozzá Petar Bulat.Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége