2024. április 25., csütörtök

Istennel a hazáért és a szabadságért!

Rákóczi-emléknapot tartottak Csókán – A hatvanéves Borsi Ferencet köszöntötték

Kétszeri halasztás után szombaton Csókán megtartották a Rákóczi-emléknapot. A II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület, a Csókai Művelődési és Oktatási Központ, valamint a Rákóczi Szövetség Csókai Ifjúsági Szervezete szombatra hirdette meg a Rákóczi-emléknapot, amelynek keretében 16 órakor a Szentháromság római katolikus templom kertjében megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc nagyságos fejedelem egész alakos szobrát. A Rákóczi-szobornál Homolya Ákos, a Rákóczi Szövetség Zentai Ifjúsági Szervezetének elnöke mondott ünnepi beszédet.

A fellépők együtt énekléssel köszöntötték a Magyarországon élő csókai Borsi Ferenc népzeneoktatót 60. születésnapja alkalmából (Gergely József felvétele)

A fellépők együtt énekléssel köszöntötték a Magyarországon élő csókai Borsi Ferenc népzeneoktatót 60. születésnapja alkalmából (Gergely József felvétele)

– Fontos megemlékezni történelmünk nagyjairól, hőseiről, akik cselekedeteikkel, példamutatásukkal, önfeláldozásukkal küzdöttek népünk elnyomása ellen, a magyar nemzet szabadságáért. II. Rákóczi Ferenc élete, cselekedetei, példamutatása etalonként szolgál a ma és a holnap embere számára. Olyan karizmatikus egyéniség volt, aki félretéve címet, rangot, vagyont, a magyarok élére tudott állni, és teljesítette küldetését, a nemzet megmentését – emelte ki beszédében Homolya Ákos.

Baráth László zentai zenetanár tárogatón, a Rákóczi-szabadságharc hadba hívó hangszerén játszott, és felcsendült a Rákóczi-induló is, a csókai Rákóczi férfikórus és az óbecsei Botra férfikar közös előadásában.

II. Rákóczi Ferenc nagyságos fejedelemnek állított emlékműnél a csókai önkormányzat nevében Olaj Tibor és Kormányos László koszorúzott, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség koszorúját Sutus Áron elnök és Kiss Tóth Erika alelnök helyezte el, a Rákóczi Szövetség Ifjúsági Szervezete nevében Homolya Ákos, a Rákóczi férfikórus nevében pedig Sziveri Szabolcs és Égető Lajos koszorúzott. Az emlékműnél lerótták kegyeletüket a Csókai Művelődési és Oktatási Központ, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület, valamint az óbecsei Botra férfikar képviselői is.

A koszorúzást követően a Művelődési Házban a kuruc kori képekből nyílt kiállítás, és a Rákóczi udvarában jártam című irodalmi pályázat legsikeresebb munkáit is bemutatták. Az ünnepi művelődési műsorban fellépett a Rákóczi férfikórus, a Botra férfikar, a csókai Csalogány asszonykórus, a tornyosi Ady Endre ME asszonykórusa és tamburazenekara, valamint a magyarkanizsai Levendula Népi Kézművesműhely Ördög Csókja táncegyüttesének táncosai is. A műsorban Jaksa Dominika elszavalta Fehér Kálmán Testamentum című költeményét. Mészáros Kiss Tibor, a Rákóczi Szövetség Csókai Ifjúsági Szervezetének elnöke pedig beszámolt a szervezet éves munkájáról és terveiről.

Az ünnepi műsor előtt a fellépő csoportok a színpadon együtt elénekeltek néhány népdalt a csókai születésű Borsi Ferenc népzenész, citeraoktató, a magyar kultúra lovagja 60. születésnapjára.

A Rákóczi-emléknap megszervezését a Bethlen Gábor Alap, a Csóri Sándor Alap, a budapesti Rákóczi Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a tartományi művelődési titkárság, a csókai önkormányzat, valamint a Csókai Művelődési és Oktatási Központ támogatta.