2024. április 20., szombat
SZÓFIGYELŐ

Sznorkelezik

Nyaralási élménybeszámolókban, tudósításokban jelenik meg olykor a különös hangzású sznorkelezik ige: Itt mindenki sznorkelezik, én úszószemüveggel vágok neki a kalandnak, ahogy Krk-szigetén tavalyelőtt. – Naplemente előtt Andri is sznorkelezik egyet. – Ejtőernyőzik, sznorkelezik, élvezi az életet, próbálja kihozni a lehetőségeiből a legjobbat. – Kis bikiniben sznorkelezik Jessica Alba. – Aki sznorkelezik, az például a Vörös-tengerben a sekély korallmezők felett rengeteg érdekeset láthat, a Földközi-tenger térségében pedig a kavicsos-sziklás öblöket keresse, mert a homokos strandokon semmit nem fog látni. – Aki sznorkelezik, csodákat láthat. – Kérdés, melyiket csinálja a gyermek, szívesebben, strandol, pancsol, sznorkelezik a nyárban, vagy síel a szokásos és ismert körülmények között a pályán? – Itt az utas választhat, vagy kétszer 40 percet sznorkelezik a nyílt vízen vagy a délelőttöt a parton tölti. – Ha valaki úszik, sznorkelezik vagy szörfözik, kiszolgáltatottabb a cápákkal szemben. – Nem az van veszélyben, aki a tenger fenekén szemtől szemben látja a cápát, hanem pont az, aki a felszínen gyanútlanul úszkál és sznorkelezik, tehát nekik kell a leginkább odafigyelni a kihelyezett figyelmeztetésekre, a hatóságok utasításaira.

A sznorkelezik azt jelenti, hogy ’maszk, uszony és légzőcső együttes használatával, palack nélkül búvárkodik, többnyire felszíni vizekben’. A merülésnek ez a formája különösebb komplikációk vagy veszélyek nélkül sok élvezetet nyújthat az embernek. Egyszerű az elsajátítása, viszonylag kevés felszerelés kell hozzá. Ennek a felszerelésnek a használata lehetővé teszi a sznorkelező számára, hogy kevés erőfeszítéssel megfigyelje a víz alatti látványosságokat. A kifinomult technikához azért szorgalmas gyakorlásra van szükség. Ezenkívül a sznorkelezőnek meg kell tanulnia a víz eltávolítását a maszkból és a légzőcsőből.

A sznorkelezik ige a sznorkelezés főnévből való elvonásnak látszik, ez pedig az angol snorkeling (a brit és a nemzetközösségi forma szerint snorkelling) származéka. A snorkeling alapszava a snorkel (’légzőcső’). A légzőcső légzési holtteret képvisel. Amikor a felhasználó friss levegőt vesz, a légzőcsőben maradó korábban kilélegzett levegőnek egy részét ismét belélegzi, a friss levegő mennyiségét csökkentve a belélegzett mennyiségben, és a szén-dioxid felhalmozódásának kockázatát növelve a vérben. A harmincas években jelent meg az elülső légzőcső, az ötvenes években pedig az oldalsó légzőcső. Napjainkban az elülső légzőcsövek számítanak versenyképesebbnek.