Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

Bővítésre vár az állomás

Húsz kutyát fogadhat be a telephely

j

2020. július 30., 10:01

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Magyarkanizsán 2009-ben alakult meg a Mancs Állatvédő Egyesület, amely a kóbor és gazdátlan házi kedvencek befogadását tűzte ki célul, igyekezve gazdát is találni nekik.

Gazdára várnak az egyesület által gondozott állatok (M.Á. felvétele)

Gazdára várnak az egyesület által gondozott állatok (M.Á. felvétele)

A városra és a községre egyáltalán nem jellemző, hogy hemzsegne a kóbor kutyáktól, ám mint mindenütt, itt is előfordul olykor. Éppen ezért az állatszerető emberek egyesületbe tömörülve döntöttek úgy már több mint tíz éve, hogy létrehoznak egy szervezetet, amely ezeknek az állatoknak a gondviselésével foglalkozik, megpróbál nekik ideiglenes helyet biztosítani, illetve ha sikerrel járnak, befogadót is találni. Nem egy állatot mentettek már így meg és helyeztek el szerető gazdáknál, akik tudják, hogy a Mancsnál sajnos mindig találnak jámbor, utcára csapott állatot. Az egyesület elnöke, Dávid József elmondta, hogy jelenleg tizenhét kutya van a telephelyen, ez a szám néha emelkedik is, ám a befogadóképességük korlátozott, legfeljebb húsz állatot tudnak megfelelően ellátni, így terveik közé tartozik egyebek mellett egy esetleges bővítés is, mert – ahogyan fogalmazott – sajnos, lenne rá igény.

– Alapításunkkor a legfőbb célunk az volt, hogy segítsük a községbeli kóbor állatokat, amelyekkel senki sem törődött. Nem volt akkoriban erre kifejezetten szakosodott kör, amelynek a tagjai magukra vállalták volna, mi viszont állatbarátokként fontosnak éreztük ezt. Először kis taglétszámmal alakult meg az egyesületük, majd folyamatosan bővült a tagságunk, felvettük a kapcsolatot a Komunalac Közvállalattal, majd az önkormányzattal, azért, hogy kialakuljon egy olyan munkarend, ami máshol már megvolt. Azóta is nagyon jó velük az együttműködés, így sikerült elérni azt, hogy már van egy telephelyünk is. A kutyák az utcáról a befogadóállomásra kerülnek, a Komunalac gyűjti be őket. A mi feladatunk gazdát találni nekik, illetve szocializálni őket, hogy tudjanak pórázon sétálni, ne féljenek az emberektől – magyarázta Dávid József.

A legfontosabb cél jelenleg a befogadóállomás bővítése (M.Á. felvétele)

A legfontosabb cél jelenleg a befogadóállomás bővítése (M.Á. felvétele)

A befogadóállomáson egy személy takarít és eteti az állatokat, ugyanakkor a tagság többi tagjának a munkája is elengedhetetlen ahhoz, hogy az egyesület sikeresen működjön.

– Több mint négy éve van egy ivartalanítási programunk, amit az önkormányzat támogat. Ezt azért éreztük fontosnak, mert szerintünk ez a legjobb megoldás a kóbor állatok számának a csökkenésére. Csak egy minimális hozzájárulásra van szükség, hogy a kedvenceket ivartalanítsák – folytatta az elnök, hozzátéve, jelenleg tizenhét kutya vár gazdára a Mancs befogadóállomásán, viszont előfordul, hogy ez a szám megnövekszik.

– Akár a közösségi oldalon, személyesen vagy telefon is meg lehet keresni a Mancs Állatvédő Egyesületet. Mi kijövünk a befogadóállomásra és a leendő gazda a barátságos kutyák közül választhat magának házi kedvencet, amit mindannyiunk örömére hazavihet. Azért azt is meg szoktuk nézni, hogy a befogadó mennyire állatbarát és meggyőződünk arról, hogy gondját fogja-e viselni a kutyának. Ezután aláíratunk vele egy örökbefogadási szerződést, és már viheti is haza a chippel ellátott, veszettség ellen beoltott, legtöbbször ivartalanított kutyát – hangsúlyozta Dávid József. Elmondta, az elmúlt időszakban a környékbeli településekről is érkeztek hozzájuk állatok, mára azonban ezeknek a száma lecsökkent, igaz, még mindig előfordul ilyen eset is. Mint mondta, a felelőtlenség sokszor abban rejlik, hogy sétáltatás helyett kiengedik a kutyákat, amire ajánlatos odafigyelni.

A Mancs Állatvédő Egyesület tele van tervekkel, amelyek közül az egy legfontosabb, hogy a befogadóállomást bővíteni tudják. Kétszer ekkora telephelyre lenne ugyanis szükség ahhoz, hogy az összes utcára került állatot ott tudják ellátni, majd onnan gazdát találva útjukra tudják bocsátani.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége