2024. április 24., szerda

Óránként kétszázzal Niš felé

Megépül déli irányba is a gyorsvasút, vízgyárakat és szennyvíztisztítókat kapnak a városok

Több mint ötmilliárd euró értékű nagybefektetés valósul meg a következő időszakban a Szerbia 2020–2025 program keretében – erősítette meg Aleksandar Vučić államfő szombati bejelentését Zorana Mihajlović közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter. Kiemelte, hogy 70 községben terveznek kommunális fejlesztéseket, a Belgrád–Szabadka gyorsvasút befejezése mellett pedig megépítik a fővárost és a Ništ összekötő szakaszt is.

Kétmilliárd euróra becsülik annak a 204 kilométeres gyorsvasútnak az építési költségét, amelyen keresztül akár 1 óra 20 perc alatt el lehet majd jutni Belgrádból Nišbe. A vonatok ugyanis óránként akár 200 kilométeres sebességgel is haladhatnak a felújított pályán. A munkálatokat már jövőre elkezdik – tette hozzá tegnap Mihajlović. Kiemelte, hogy a projektum a már épülő Belgrád–Budapest gyorsvasút folytatását irányozza elő. „Ahogyan az autóutat is rekonstruáltuk ezen a szakaszon, úgy a vasutat is teljes egészében át fogjuk építeni” – ígérte a miniszter.

Zorana Mihajlović elmondta továbbá, hogy a munkálatokat ezúttal is egy kínai cég végzi el, a szükséges eszközöket pedig nagy valószínűséggel külföldi kölcsönökből biztosítják. A vasútfejlesztés jövőre kezdődik el, és feltehetőleg 2023 végére fejeződik be.

Tovább fejlesztik a vasúti átkelőhelyek biztonságát is – tette hozzá Mihajlović. Kiemelte, hogy erre a célra további 10 milliót költenek majd. A miniszter szerint már most minden átkelőhelyet megjelöltek rámpával vagy közlekedési jelekkel, ám az embereket állandóan figyelmeztetni kell a szabályok betartására.

A miniszter bejelentése szerint Szerbia kommunális infrastruktúrájának fejlesztésére további 3 milliárd eurót fordítanak a következő években. Az eszközökkel 70 községet támogatnak majd annak érdekében, hogy a településeken megoldódjon a szennyvíz-elvezetés problémája. A cél egy országos szintű hálózat megépítése, kezdve a vízgyáraktól és a szennyvíztisztítóktól az utolsó utcában lefektetett csatornáig – nyomatékosította Mihajlović, aki szerint a kommunális infrastruktúra korszerűsítése a megmaradás és a fejlődés záloga.

Mint arról korábban is beszámoltunk, az államfő bejelentése szerint leghamarabb Kragujevacon és Nišben kezdődhetnek meg a munkálatok. Csak Kragujevacon több mint 600 kilométernyi szennyvízelvezető csövet helyeznek le – részletezte korábban Vučić. Az államfő kijelentése mellett az építésügyi miniszter megerősítette azt is, hogy Belgrádban nemzetközi partnerekkel együttműködve épülhet meg a szennyvíztisztító. A projektre összesen 900 millió eurót fordítanak jövőre: 470 milliót költenének a fővárosi víztisztítóra, de a tervek szerint Batajnicán is épülne egy.

Mihajlović hangsúlyozta, hogy országunkban hasonló nagyságú befektetések az elmúlt 40-50 évben nem valósultak meg. Elmondta azt is, hogy a járványhelyzet ellenére is folynak a munkálatok a Belgrád–Budapest gyorsvasút felújításán, de 250 kilométernyi új autóút is épül. Néhol három műszakban is dolgoznak a munkások, így a kivitelezőknek 24 órás segítséget biztosított a minisztérium annak érdekében, hogy továbbra se fertőződjön meg egy építőmunkás sem – tette hozzá Mihajlović. Kiemelte, hogy a munkások egészsége a jelenlegi helyzetben prioritást élvez, hisz a befektetések által sokkal könnyebben helyre lehet majd állítani a koronavírus-járvány miatt keletkezett gazdasági károkat.

Nyitókép: Ótos András illusztrációja