2024. április 25., csütörtök

Dombosi történetek

A helyzet ellenére sikerült megtartani a Dombos Fest irodalmi részét – Ez alkalommal a fiatalokon volt a hangsúly

Az idén a Dombos Fest programja elmaradt a járványhelyzet miatt, a műhelymunkákat azonban megtartották a hétvégén. Az irodalmi műhelyre Dombosi történetek remix 2020 elnevezéssel került sor, és a kreatív írás tanfolyam formájában valósult meg. A tanfolyamot Bíró Tímea és Oláh Tamás vezette, akiknek már korábbról is vannak hasonló tapasztalataik. Bíró Tímea arról számolt be lapunknak, hogy elsősorban az utánpótlás nevelése járt a szemük előtt, amikor úgy döntöttek, hogy megszervezik a tanfolyamot.

Bíró Tímea (Lakatos János felvétele)

Bíró Tímea (Lakatos János felvétele)

Oláh Tamás (Lakatos János felvétele)

Oláh Tamás (Lakatos János felvétele)

– A Híd Kör tagjai állandó résztvevői a Dombosi történeteknek, és köztük merült fel problémaként az utánpótlás kérdése. Az utánpótlás kinevelése  nagyon fontos feladat, ugyanis többségünk egyetemistaként került a fesztiválra, és azt szeretnénk, hogy az egyetemisták vagy még fiatalabbak megjelenjenek a Dombosi történetekben. Sajnos ez az elmúlt években elmaradt, épp ezért merült fel az ötlet, hogy legyen műhelyfoglalkozás. A Híd Körnek van egy Próbaterhelés elnevezésű műhelye, amelynek az a lényege, hogy vajdasági városokban kreatív írást tartunk. Úgy láttam, hogy ezek a fiatalok szívesen kipróbálnák magukat egy többnapos táborban. Amennyiben lett volna fesztivál, rövidebb foglalkozásokat tartottunk volna, így viszont több időnk maradt, mert elmaradtak a könyvbemutatók és a beszélgetések a szerzőkkel. Így ezt az időt arra tudtuk kihasználni, hogy a fiatalokkal dolgozzunk – mondta el Bíró, majd arról is szólt, hogy tekintettel a járványhelyzetre döntöttek úgy, hogy csak 10 fő vehet részt a tanfolyamon. Két előadó és nyolc résztvevő volt, és azért a Kátai-vendégházat választották helyszínül, mert itt lehetőségük volt a kinti munkára.

Nem tud mindenki vezényszóra verset, novellát vagy regényt írni, viszont az olyan különleges alkalmak, mint a tanfolyamok, sokban hozzájárulnak ahhoz, hogy később jó szövegek szülessenek – mondta el lapunknak Oláh Tamás, a tanfolyam másik vezetője.

– A tanfolyamon foglalkozunk azokkal a szövegekkel, szövegkezdeményekkel, amelyeket otthonról hoztak a résztvevők. Ezeket felolvassák, beszélgetünk róluk, javaslatokat teszünk. A másik dolog egy lazán kötődő tematika, ami szintén inspirációt adhat, asszociációkat indíthat el. Az értelmezést, az olvasást világítja meg olyan szempontból, amely talán ismeretlen, és újat hozhat a szerzők számára. Az idén ünnepli Domonkos István és Tolnai Ottó a nyolcvanadik születésnapját, ezért az ő világlátásukkal, irodalmukkal és életművükkel foglalkoztunk. Portréfilmeket néztünk, és természetesen számos szöveget olvastunk tőlük, majd ezek kapcsán a szövegek kapcsán adtuk a feladatokat – mondta el Oláh, majd arról is szólt, hogy nagymértékben segíti az egyéni munkát az, ha az ember tud közösségben dolgozni. Hatványozottan érvényes ez az irodalomra és a művészetekre, hiszen e téren az alkotók nagyon erősen tudják egymást inspirálni – fogalmazott.