2024. április 18., csütörtök

Itthon is lehet tanulni

Az MNT felzárkóztató intenzív szerb nyelvi tanfolyama 9 vajdasági helyszínen

A nyelvi kompetencia fejlesztése értelemszerűen hozzáad a tudáshoz, de mint azt hétfőn reggel Magyarkanizsán hallottuk: ösztönző is lehet. A Magyar Nemzeti Tanács célja pedig éppen az ösztönzés arra, hogy itthon tanuljanak tovább a fiatalok. Ebben sokszor az is megakadályozza őket a felsőfokú tanulmányaik helyének kiválasztásában, hogy nem rendelkeznek kellő szerb nyelvismerettel, ami aztán azt is eredményezi, hogy inkább az anyaországban tanulnak tovább, anyanyelven. Kevesen vannak olyanok, akik tökéletes, vagy kellő nyelvtudással vágnak neki egy-egy szerb tannyelvű, felsőfokú intézménynek, de vannak még, akik itt tervezik a továbbtanulást. Közöttük pedig vannak olyanok, akik élnek az MNT nyújtotta lehetőséggel, és a nyár folyamán szerb felzárkóztató tanfolyamon vesznek részt.

Magyarkanizsán kilenc középiskolás vesz részt a képzésen (Fotó: Jenei Klementina)

Magyarkanizsán kilenc középiskolás vesz részt a képzésen (Fotó: Jenei Klementina)

A középiskola harmadik osztályát befejezett diákok számára Vajdaságban több helyszínen zajlik párhuzamosan az oktatás, ezek egyike a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola épülete, ahol kilenc harmadikos középiskolás jelent meg a képzésen. Arra pedig fokozottan ügyelnek, hogy a kormányrendeleteket és javaslatokat betartva folyjon az oktatás. Slavica Tatić, a tanárnő,  elmondta, hogy a háromhetes kurzus célja, hogy a gyerekek funkcionálisan megtanulják a nyelvet.

– Nem a „száraz” nyelvtanon lesz a hangsúly, hanem a konverzáción, illetve a produktív nyelvhasználatos. Szem előtt tartjuk azt, hogy bővítsük a szókincsüket, és hogy e fiatalok gondtalanul, bátran használják a nyelvet – mondta el a tanárnő, aki az oromhegyesi iskolában tanít évközben.

Az első óra előtt az intézmény igazgatója, Szepesi Zoltán is üdvözölte a diákokat, illetve a Magyar Nemzeti Tanács részéről Jerasz Anikó, a Végrehajtó Bizottság elnöke, aki hangsúlyozta, hogy az ösztöndíjprogram keretén belül 2012 óta szervezik meg a szerb nyelvű intenzív tanfolyamot, mely a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. hathatós segítségével jöhet létre.

– Ebben az évben is nagyon nagy érdeklődés övezte ezt a programot, hiszen 149 középiskolás jelentkezett. A tanulók lakhelyét figyelembe véve idén kilenc helyszínen biztosítjuk a képzés első részét, a tantermi foglalkozást, mégpedig Magyarkanizsán, Zentán, Adán, Óbecsén, Temerinben, Topolyán, Szabadkán és új helyszínként jelenik meg ebben az évben Szentmihály és Csantavér. A tanulók előtudását figyelembe véve elmondható, hogy kilenc alapszintű és két haladó csoportba lesznek besorolva és ilyen szinten foglalkoznak velük a tanárok. A kurzus két részből áll, a most kezdődött tantermi foglalkozásból, majd a második fázisként az újvidéki oktatás, melynek ideje alatt a tanulók az Európa Kollégiumban lesznek elszállásolva – mondta Jerasz Anikó, akitől azt is megtudtuk, hogy a nyolcvanórás kurzus teljesen ingyenes, céljuk pedig ezzel a fiatalok érdeklődésének felkeltése, hogy minél nagyobb számban válasszák az itthoni továbbtanulást.