2024. április 25., csütörtök

Haladni a korral

A jelenlegi helyzet érezhetően felgyorsította az online munkavégzés és ügyintézés elterjedését. Nem minden cég egyformán él azonban a lehetőségekkel. Egyre kevesebben vannak, de még mindig van olyan vállalkozó, cégvezető, cégtulajdonos, aki úgy gondolja, neki erre nincs szüksége, illetve nélküle is boldogulhat. A vállalatok jelentős részénél az anyagi eszközök hiánya miatt marad el a digitális transzformáció. De sok esetben stabilan tartja magát egy merev vállalati kultúra, azon belül pedig a munkaszervezésnek konzervatív, de sok esetben már nem eléggé hatékony és divatjamúlt módozatai, ami szintén jelentős akadály, de legalább, hátráltató tényező.
Sok olyan cég van és vállalkozás, melynek még nincs weboldala sem, vagy ha van is, nem frissítik rendszeresen, nem kezelik profi módon. A munkatársak közötti kapcsolattartás, valamint a nyilvántartás, az evidencia is csupán hagyományos eszközökkel és személyes kontaktuson alapuló módozatokon történik. Összességében gyorsulni látszik a folyamat, de sok még a hézag, a lemaradás, főleg, ha a hazai cégeket a világ más országaiban működő cégekhez viszonyítjuk.
@k= Új stratégiák kellenek
Az is megfigyelhető, hogy a tapasztalt és egyébként kiváló üzleti érzékkel bíró vezetők közül is sokan idegenkednek az új digitális megoldásoktól, mert nem abba születtek bele. Egyfajta lélektani korlátot kell ilyen esetekben átlépni vagy ledönteni. Az új technológiákkal szemben fenntartásokkal viselkedő vezetők az adatbiztonsági kérdésektől, a magas költségektől, a technológiai függéstől és az internetkapcsolat fennakadásaitól tartanak a leggyakrabban. Valójában azonban nagyon sok vállalatban már használják a mesterséges intelligencia valamelyik formáját.
Általános, de téves vélekedés, hogy a mesterséges intelligencia kizárólag a gyártási folyamatok automatizálását jelentheti. Pedig a mesterséges intelligencia olyan vívmány, melyről az emberiség a történelme során mindig is álmodott. Sokan talán azért is kételkednek, mert azt hihetik, ez még mindig a tudományos fantasztikum kategóriája. Az egyhangú, és az emberi kreativitást semmilyen formában nem fejlesztő, kibontakozni nem hagyó munkafolyamatokat átveszik a gépek. Önmagában ez nem új jelenség.
Most jutottunk el viszont egy olyan szintre, amikor ez oly mértékben tudja tehermentesíteni az embereket, amilyenre nem volt példa eddigi történelmünk során.
A hagyományos, „analóg” vállalati stratégiákat a „digitális” stratégia váltja fel. Aki halad a korral, az erre építi az üzleti modelljét. A digitális jövőkép nem valamiféle divatból, divatmajmolásból eredő igény, hanem a jövőbeni hatékonyság elképzelhetetlen nélküle. A villámgyorsan változó technológiai követelményeknek meg kell felelni, ha szeretnénk megfelelni az üzletei partnerektől, vevőktől eredő elvárásoknak.
A digitalizáció tehát horizontálisan és vertikálisan is hat a vállalati értékláncra. Ez azt jelenti, hogy a vállalatoknak belső, úgynevezett vertikális szinten is jobban kell integrálniuk folyamataikat, és adatkezelési tevékenységüket ennek megfelelően megszervezni. A termékfejlesztéstől és -beszerzéstől a gyártáson át a szállítási logisztikáig minden digitalizálható. Az értékláncon belüli, horizontális hálózatépítés lassan szintén elképzelhetetlen digitális eszközök használata nélkül.
@k = Eszköz, és nem maga a cél
A terepi tapasztalatok szerint nem minden vállalat nőtt fel a digitális korszakhoz. Jelentős haladás tapasztalható azonban ebbe az irányba. Új gondolkodásmódra, stratégiai megközelítésre és kultúraváltásra van szükség, és ezt nem minden vállalat esetében könnyű megvalósítani.
A hálózatba kapcsolt számítógépek, az e-kereskedelem és az IT-technológiák térnyerésével a hagyományos vállalkozások sorra vezetik be a legújabb megoldásokat. Felmerül azonban a kérdés, hogy valóban ettől függ-e egy cég sikeressége a gyorsan változó fogyasztói környezetben. Nyilván nem! Tökéletesen digitálisan csak akkor működhetnek, ha maga a termék vagy szolgáltatás is minőségi, és van rá igény, fizetőképes kereslet.
Ma már minden üzleti folyamatra, modellre hatással vannak a technológiai változások. A digitális fejlődésre is így kell tekinteni. Azt azonban nem szabad szem elől téveszteni, a digitalizáció is csak eszköz, és nem cél önmagában.
Fontos más cégek eddigi tapasztalatainak alapos mérlegelése, mivel nagyon sok a buktatója is.
A digitális eszközöket és platformokat is az ember, a döntéshozók irányítják, de nem szabad elfelejteni a fogyasztót és az igényeit sem. Fontos az új típusú együttműködés kialakítása az IT és az üzleti működés között, mivel az informatikai megoldások által biztosított digitális platformok segítségével a döntéshozók gyorsan reagálhatnak a változó üzleti környezetre. A legfontosabb azonban nem elfelejteni, hogy egy vállalkozás útját a digitalizáció irányában nem a technológia egyre gyorsuló tempója határozza meg, hanem a vásárlók igényei változnak nagyon gyorsan.