2024. április 25., csütörtök
AZ ÚJVIDÉKI SZERB MATICA KÖNYVTÁRÁBAN

Online tárlat Beethovenről

Születésének 250. évfordulójára a székvárosi Szerb Matica Könyvtára online tárlatot készített a világhírű klasszikus német zeneszerzőről a könyvtár állományának anyagából.

Az elektronikus tárlat szerzője Silvija Čamber, szerkesztője pedig Selimir Radulović. A zeneszerző válogatott munkáit és leveleit, továbbá a komponistáról összegyűjtött szakirodalomból összeállított kiállítást az érdeklődők július 15-éig a könyvtár nyilvános katalógusában és annak www.bms.rs weboldalán tekinthetik meg.

Hans Keller osztrák születésű brit zenész Beethovent (Bonn, 1770 – Bécs, 1827) „az emberiség legnagyobb elméjének” nevezte, tekintetbe véve művészetének mélységét és kiterjedtségét, valamint hogy Beethovennek sikerült a lehető legszélesebb közönség számára érthető zenét komponálni.

Beethovenre mint a zenei klasszicizmus és romantika átmeneti alakjára tekintünk. A zenei forma tekintetében Haydntól és Mozarttól örökölt szonátaformára és motivikus fejlesztésére épített, de nagymértékben kibővítette őket, azáltal, hogy hosszabb és nagyratörőbb tételeket komponált. Középső korszakának művei a hősiesség kifejezése miatt, míg késői darabjai az intellektuális mélységüknek köszönhetően népszerűek.