2024. április 26., péntek

Vitrázsok a csata hőseiről

Weboldal készül a zentai csatáról – Nyolc év alatt több mint 20 ezer látogató

A Zentai Idegenforgalmi Iroda a helyi önkormányzattal karöltve az elmúlt nyolc esztendőben rengeteget dolgozott azon, hogy az észak-bácskai történelem európai szinten is kiemelkedő eseményét, az 1697. szeptember 11-én lezajlott zentai csatát egyfajta védjeggyé, illetve turisztikai termékké fejlessze ki. Ennek egyik legjellegzetesebb képviselője a városháza tornyában kialakított Zentai csata emlékkilátó, amelyet folyamatosan alakítanak ki. Így az elmúlt nyolc évben három szintjét sikerült a turisták számára bejárhatóvá tenni. A közelmúltban a turisztikai iroda a csigalépcsőt is attraktívvá tette azzal, hogy a torony ablakait vitrázsokkal díszítették, amelyek a zentai csata hőseit ábrázolják. Ezidáig hét vitrázst adtak át, de összesen 17-et terveznek elkészíteni – nyilatkozta napilapunknak Kosiczky András, a zentai önkormányzat tanácsának idegenforgalomért felelős tagja, aki abbeli reményének is hangot adott, hogy az emlékkilátót meglátogató turistáknak tetszeni fog ez újítás.

A Zentai csata emlékkilátót egyébként az elmúlt nyolc évben több mint húszezren látogatták meg, ami a bevétel szempontjából is igen jelentős. Kosiczky szerint tavaly rekordszámú látogatást könyvelhettek el, amikor is több mint háromezren látogattak el a városháza toronyban kialakított kilátóba. Laskovity Kornél, a Zentai Idegenforgalmi Iroda igazgatója a Zentai csata brand építésének egy újabb állomásáról számolt be napilapunknak. Az elmúlt időszakban ugyanis az iroda munkatársai a rangos történelmi eseményről szóló weboldal elkészítésén fáradoztak.

– Ahogyan kutattuk a csatát, egyre több mindent akartunk róla megtudni, és rengeteg információ került a birtokunkba, hiszen az ütközet nemcsak a hadtörténetben és hadi tudományban, hanem a kultúra terén is mély nyomot hagyott maga után, viszont ha valaki behatóbban szeretné ezt a témát tanulmányozni, a világhálón rengeteg helyről kell összeböngészni az adatokat, szövegeket, ezért úgy gondoltuk, végső ideje egy olyan weboldalt összehozni, amelynek célja a csatával kapcsolatos információk egy helyre történő gyűjtése, ezzel is megkönnyítve a téma iránt érdeklődők dolgát – ecsetelte Laskovity Kornél, aki hozzáfűzte azt is, hogy ez egy hosszú távú építkezés lesz, hiszen Európa-szerte fellelhetőek feljegyzések a történelmi eseménnyel kapcsolatban, de ezekből az információkból is szeretnének egy hasznos adatbázist összegyűjteni. A weboldalt négy nyelvűre (magyar, szerb, angol, német) tervezték, azzal, hogy nem fordítják le az összes bejegyzést, mivel ez gyakorlatilag lehetetlen. A honlap az 1697.rs címen érhető el.