2024. április 26., péntek

Sokan érdeklődnek a tehetséggondozók iránt

Az oktatásügyi minisztérium adatai szerint túljelentkezés volt

A múlt héten lezajlott a felvételi vizsga a legtöbb tehetséggondozó gimnáziumban és művészeti középiskolában. A koronavírus-járvány miatt az oktatásügyi minisztérium készített egy előzetes felmérést arról, hogy hány nyolcadikos érdeklődik ezen intézmények iránt. Az előzetes adatok alapján túljelentkezésre számíthattak az oktatási intézmények, hiszen 4000 férőhelyre 8500 tanuló jelentkezett. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy mindannyian részt vettek a felvételi és képességvizsgákon.

Újdonságnak számít, hogy az idén először indul földrajz-történelem, színpadi- és audiovizuális művészet szak a tehetséggondozó gimnáziumokban. Utánajártunk, hogy mi a helyzet a vajdasági tehetséggondozó gimnáziumokban és művészeti iskolákban. A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumban kedden és szerdán tartották a matematika felvételit. A képzőművészeti tagozatra jelentkezők pénteken, szombaton és vasárnap felvételizhettek.

– A matematikai tagozat felvételi vizsgáját 21-en, a számítástechnikai és informatikai tagozat felvételi vizsgáját pedig 25-en teljesítették. Mindkét szakon matematikából vizsgáztak, de két különböző nehézségű felvételiről van szó. Voltak gyerekek, akik mindkettőt megpróbálták. Ha összeadjuk a két szakra jelentkező diákok számát, az 46. Ebből 37 jelentkezőnk van a két osztályra. A képzőművészeti tagozat felvételi vizsgájára 19-en jelentkeztek, de csak 17 tanulót engedett át az értékelő bizottság – tudtuk meg Csikós Pajor Gizella igazgatónőtől. A kisérettségi után fog kiderülni a diákok végleges száma.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban múlt pénteken és szombaton tartották a felvételi vizsgát anyanyelvből és idegen nyelvből.

– A német tagozatra jelentkezők közül nyolcan tettek sikeres felvételit. Az angol szakra jelentkezők közül 37-en tették le a felvételi vizsgát. A 20 férőhelyes sporttagozatra meglepetésünkre 42-en jelentkeztek. Nem tudtunk minden jelentkezést elfogadni, mert hiányos volt a dokumentáció. Harmincöt diák adta át a teljes dokumentációt. Meglátjuk, hogy a kisérettségi után hányan fognak beiratkozni hozzánk – nyilatkozta lapunknak Novák Károly Attila igazgató.

A Szabadkai Zeneiskola klasszikus zenei előadó szakára négyen felvételiztek, ebből hárman tettek sikeres vizsgát. A zenei munkatárs – elmélet szakra ketten jelentkeztek, és egy személy tette le a felvételi vizsgát. A népzenei előadó szak két jelentkezője közül mindketten bejutottak az iskolába.