Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

Ékszerek az ékszerdobozban

Eredményes volt a kispiaciak akciója, a falubeli gyermekek nagyon szeretik az új játszóházat

j

2020. május 29., 10:25

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A Magyarkanizsa községbeli Kispiac település leginkább a vásárairól híres, ugyanis a környékben az a leglátogatottabb és a legnagyobb hagyománnyal rendelkező ilyen rendezvény.

Fotó: Jenei Klementina

Fotó: Jenei Klementina

A vásártér közvetlen közelében ott a tájház, ahol vásárkor rotyog a birkapaprikás, becsalogatva a látogatókat, akik amellett, hogy megpihennek és esznek, szét is nézhetnek a régi dolgokat, kincseket rejtő házban, most már pedig a tőszomszédságban, majdnem a vásártéren, épp csak néhány méterrel odébb a gyermekek felügyelete is megoldható lesz, legalábbis ezen törik a fejüket a kispiaci Ékszer Nőegylet tagjai.

Az egyesület 2018-ban alakult, amikor a tevékeny és szorgalmas asszonyok, nagymamák, anyukák, leányok úgy döntöttek, hogy formálisan csoportba tömörülnek, hogy a megkezdett munkát ugyanolyan magas színvonalon, ám a különféle pályázatokon való részvétel lehetősége révén még eredményesebben végezhessék. Az egyik tag, anyuka, Keiper Ildikó úgy fogalmazott, hogy mertek nagyot álmodni. És az álmaik szépen sorjában meg is valósulnak annak érdekében, hogy a gyerekeik javát szolgálhassák. Kispiacon ugyanis megközelítőleg háromszáz kisgyermek van, akik korábban gyakran a közeli városokba kényszerültek, ha éppen nagyobb bulit tartottak, vagy játszóházba szerettek volna menni. Mostantól azonban ez megváltozhat, mert elkészült a játszóház, amelyet már ottjártunkkor is hatalmas jókedvvel vettek birtokba a bőbeszédű, mosolygós kispiaci ovisok és iskolások, anyukáik felügyeletével. A projektum helyi közösségi, egyesületi és anyaországi támogatásoknak köszönhetően valósult meg, már csak a fűtést kell megoldani, az azonban egyelőre még várhat, hiszen előttünk a nyár! Az épületet a helyi közösség bocsátotta rendelkezésükre, az anyukák jótékonysági vásárokat rendeztek, ha kellett, palacsintát vagy paprikást készítettek, és az eladásból befolyó összeget, valamint a Bethlen Gábor Zrt. támogatását összetéve sikerült nagyjából négyezer eurónyi ráfordítással széppé, hasznossá és otthonossá tenniük a használaton kívüli épületet. Hogy mennyire volt létjogosultsága mindennek, és mennyire jó volt az ötlet, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a kacaj és a boldog gyermekarcok.

Az Ékszer Nőegylet elnöke, Csongradac Emese elmondta, mindannyian nagyon örülnek annak, hogy összefogással ismét tehettek a faluért és a közösségért.

A kispiaci játszóházban az öröm a jellemző (Jenei Klementina felvétele)

A kispiaci játszóházban az öröm a jellemző (Jenei Klementina felvétele)

– Az ötlet onnan származik, hogy a környékbeli településeken szinte mindenhol található játszóház, kivételt képezett ez alól a mi kis falunk, Kispiac. De mivel nagyon szerettük volna, ha az itt élő kisgyermekes családok is helyben tudtak volna élni ezzel a lehetőséggel, ezért belevágtunk! Több év munkája eredménye ez, mert folyamatosan pályáztunk, viszont tavaly érett be mindennek a gyümölcse, amikor értesítettek minket, hogy a Bethlen Gábor Alapnál sikerrel jártunk, és megnyertük a játszóház fő elemére, a játéklabirintusra szánt összeget. A vásártérnél lévő épületet szemeltük ki, amely belülről használhatatlan volt, ám szépen kicsinosítottuk, újravakoltuk, kicseréltük a villany- és vízvezetéket, a bejárati ajtókat, majd ezt követően befestettük, és faldekorációval még vonzóbbá, gyermekbarátabbá tettük. Reményeink szerint szülinapokat tartunk majd, ezenkívül vásárok alkalmával gyermekmegvigyázást is biztosítunk, sőt arra is kiváló lesz, hogy összegyűljenek a falubeli gyerekek, akikre az egyesület tagjai felügyelhetnek, akik között óvodapedagógusok is vannak – mesélte örömmel Csongradac Emese, az egyesület elnöke.

A játszóház már most is nagyon szép, ám az egyesület tagjainak további tervei között szerepel egyebek mellett az is, hogy a kültéri elemeket, csúszókötélpályát, homokozót, trambulint is beszereznek, addig pedig bent az étkező, a konyha, a játéklabirintus, a csocsóasztal, a biliárdasztal, a tévé, Xbox, valamint társas- és egyéb készségfejlesztő játékok sora is várja a kispiaci gyerekeket.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége